Martin Sýkora Správy

12 rokov riešenia lykožrúta v Tatrách mu prospieva: Stále sa hľadá spôsob boja

Lykožrút v Bielovodskej doline má v tejto lokalite raj na zemi. Úradníci a ochranári sa bavia o riešeniach, lykožrút veselo napáda ďalšie stromy.

Ilustračný obrázok k článku 12 rokov riešenia lykožrúta v Tatrách mu prospieva: Stále sa hľadá spôsob boja
Zdroj: Dnes24.sk

Lesníci vedia, čo majú robiť, vie to aj ministerka. Schvaľovatelia zákona však mali pravdepodobne iný názor. Podľa platnej legislatívy totiž na postihnutom území nemôže nikto skoro nič.

Lesníci vedia, ale nemôžu

„Určite máme riešenia. Je nutné zastaviť podkôrnu kalamitu, sú na to rokmi overené a legálne postupy. V 5. stupni ochrany je nutné drevo odkôrniť a zabrániť šíreniu podkôrneho hmyzu do ďalších území,“ povedal generálny riaditeľ Lesov Slovenskej republiky Jozef Staško.

Riaditeľ lesov zároveň poznamenal, že pri žiadostiach o súhlas na spracovanie kalamitného dreva spravidla nedostanú lesníci od príslušných orgánov súhlas. K samotnému odkôrneniu preto nedochádza.

Ak bude potrebné, ministerka chce zmenu zákona

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná potvrdila záujem o rokovanie o zmene zákona. Podľa nej by pomohlo, aby ministerstvo mohlo vydávať výnimky v 4. a 5. stupni ochrany na miestach, kde je situácia kritická.

„Bolo by dobré, aby došlo k odkôrňovaniu. Vidíte, bezzásahovosť po 12-tich rokoch nie je potrebné komentovať,“ konštatovala ministerka, ktorá volá na pomoc fundované inštitúcie a odborníkov. „Otvárame okrúhly stôl, aby sa ľudia, ktorí tomu rozumejú, vyjadrili. Povedať, že pred 100 000 rokmi si príroda s lykožrútom poradila je scestné. Pred 20 000 rokmi bola doba ľadová a my nevieme identifikovať, čo vlastne bolo,“ komentovala názory niektorých ochranárov Matečná.

PREČÍTAJTE SI AJ: Smutný pohľad na Tatry: Lykožrút tam ničí zdravé stromy

Prítomní zároveň ministerke poukázali, že Poliaci odkôrňovali a situácia je u nich iná. Na slovenskej strane je výsledok horší – zasiahnutých je 35 % Bielovodskej doliny, nastala tu erózia pôdy, takže les v týchto miestach pravdepodobne už nikdy neporastie, ohrozené sú miestne studničky a vzníká riziko ohňa.

„Naša snaha musí byť enormná, nemôžeme Tatry takto nechať,“ vyhlásila ministerka.

Pomôže lesníkom minulosť?

Faktom je, že situácia sa v najcennejších porastov dramaticky zhoršuje. Lykožrút v 5. stupni ochrany zničil 430 hektárov lesa, ďalších 1250 je v bezprostrednom ohrození. Sú to porasty, ktoré majú 200 rokov.

„Vieme, ako bojovať, len nám treba rozviazať ruky. Od r. 2003 sa nám bráni, všetko je nám zakázané. Základom riešenia je zbaviť sa kôry,“ upozornil vedúci Ochranného obvodu Tatranská Javorina Štátnych lesov TANAPu Ján Slivinský.

Podľa vedúceho sa niekedy problémy lesa riešili rýchlejšie a promptnejšie, ako je tomu dnes. „V r. 1954 pokiaľ niekto našiel napadnutý strom, do 3 dní musel situáciu riešiť. Tu už 12 rokov nebol nikto z Krajského úradu životného prostredia. Potom o čom sa bavíme?“ uzavrel Slivinský.

Lesníci hovoria, že riešením je súbeh vopred dobre naplánovaných postupov. Ide o feromónové lapače, odkôrňovanie atď. Dôležité sú aj zdravý rozum, odborná prax a spolupráca.

Lykožrút v Tatrách ničí živé stromy
68
Galéria
Foto: Ján Slivinský
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM