Monika Vengrínová Rôzne

140 rokov horského vodcovstva. Oslavovať sa bude dva dni bohatým programom

2. a 3. augusta budú oslavovať horskí vodcovia. V rámci programu si tak môžete pozrieť výstavu v unikátnej galérii, zažiť premietanie s Paľom Barabášom, vyskúšať si lezenie s horskými vodcami, ale i zabaviť sa pri dobrej hudbe.

Ilustračný obrázok k článku 140 rokov horského vodcovstva. Oslavovať sa bude dva dni bohatým programom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Oslavy sa uskutočnia pri príležitosti 140.výročia založenia Uhorského Karpatského spolku a 140.výročia organizovaného vodcovstva na Slovensku. Trvať budú dva dni a program poteší každého milovníka hôr.

Výstava v najvyššie položenej galérii v strednej Európe

V piatok Tatranský okrášľovací spolok otvorí výstavu 140.výročia Uhorského Karpatského spolku, a to v unikátnej, najvyššie položenej galérii v strednej Európe Encián na Skalnatom Plese. „Pôjde o akúsi predpremiéru otvorenia, pretože oficiálne otvorenie sa uskutoční až 10.augusta. Veľmi sa tešíme, že po dvanástich týždňoch práce a dvanástich vyvezených ton odpadu môžeme brány tejto galérie otvoriť,“ hovorí Sylvia Galajda z Tatranského okrášľovacieho spolku.

Pokračovať sa bude o sedemnástej pietnou spomienkou na cintoríne v Novom Smokovci a o pol siedmej podvečer stretnutím s horskými vodcami v Starom Smokovci, kde prvý deň ukončí aj premietanie s Paľom Barabášom.

Každý, kto si trúfa, bude mať tiež možnosť v sobotu liezť s horskými vodcami v kameňolome v Tatranskej Kotline. Zraz bude o ôsmej hodine ráno na autobusovej stanici v Starom Smokovci.

Biovíno Rulandské šedé – víno horských vodcov

Oficiálna časť programu, ktorým bude sprevádzať Matej Landl, sa začne o štrnástej takisto v Starom Smokovci na lúke pri Vile Alica. Tu sa môžete tešiť na sprievod horských vodcov a na svätenie lán a čakanov. Pre deti je pripravená klauniáda s Teátro komika a do tanca bude hrať goralská hudba, trampská kapela Tymián a rocková kapela Perpetuum Mobile. Večer opäť ukončí premietanie s Paľom Barabášom.

„Pripravený je aj sprievodný program. Pre deti budeme mať umelú lezeckú stenu a tvorivú dielňu. Návštevníkov tiež čaká občerstvenie a stánok horských vodcov, kde bude predstavená nová edícia jediného biovína na Slovensku Domin & Kušický. Pôjde o Rulandské šedé v edícii horských vodcov,“ predstavuje Michal Gerčák, predseda Spolku horských vodcov Vysoké Tatry.

Príďte si odpracovať ubytovanie v Tatrách

V rámci osláv sa takisto uskutoční slávnostná prísaha dobrovoľníkov z Tatranskej dobrovoľníckej služby, ktorá vo Vysokých Tatrách funguje prvý rok. „Za ubytovanie v Tatranskej Lesnej sa dobrovoľníci z celého Slovenska, ale i z Čiech, Nemecka či iných krajín zúčastňujú dobrovoľníckych prác v Tatrách. Niektorí „dobrovoľníčia“ v rámci prázdnin, niektorí to považujú za svoju dovolenku. V tomto roku sa nám tu vystriedalo už 154 ľudí na týždňových turnusoch. Tie sa začínajú v sobotu, ktorá je voľným dňom, a pracuje sa od pondelka do piatku, päť hodín denne. Prihlásiť sa môže ktokoľvek na stránke tos-tds.sk, do konca tohto roka však už máme turnusy takmer na 100 % naplnené,“ hovorí Michal Gažovič z Tatranskej dobrovoľníckej služby.

Poukaz na výstup na 14 vrcholov za super cenu

Horskí vodcovia tiež majú pre každého, kto sa zúčastní ich osláv, pripravenú skvelú akciu, ktorá potrvá len tieto dva dni. Pôjde o možnosť zakúpiť si poukaz pre dve osoby na výstup na štrnásť vybraných vrcholov za akciovú cenu 140 eur.

„Som pevne presvedčený, že horskí vodcovia sú v horách stále potrební. Svedčí o tom aj počet turistov, ktorí naše služby využívajú stále vo väčšej miere. Vedia totiž, že sme predovšetkým ich spoločníkmi a vieme im naplánovať trasu, zabezpečiť výklad a najmä bezpečnosť,“ zdôrazňuje Gerčák dôležitosť horských vodcov, ktorí nie nadarmo v našich veľhorách sprevádzajú turistov už 140 rokov.

140 rokov horského vodcovstva. Oslavovať sa bude dva dni bohatým programom
4
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM