Martin Sýkora Rôzne

4 zložky a cesta k úspechu: Spojená škola otvorila dvere verejnosti

Spojená škola sa skladá zo štyroch sekcií. Počas tohto týždňa sa verejnosť môže oboznámiť so všetkým, čo študentov v škole čaká a akú majú budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku 4 zložky a cesta k úspechu: Spojená škola otvorila dvere verejnosti
27
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Spojená škola Poprade má 4 zložky. Na Ulici mládeže je základná škola, triedy osemročného gymnázia a triedy bilingválnej slovensko-nemeckej sekcie. Na Ulici Dominika Tatarku sú triedy štvorročného gymnázia. Práve počas tohto týždňa škola otvorila svoje dvere verejnosti, aby priblížila systém, akým funguje a čo všetko študenti absolvujú.

Spojená škola sa pod Tatrami teší veľkému záujmu. Minulý rok bol záujem o štúdium na štvorročnom gymnáziu trojnásobne väčší ako mohla škola uspokojiť. Pri bilingválnej sekcii sme sa tešili dvojnásobnému a pri osemročnom vyše dvojnásobnému záujmu. „Zápis do základnej školy sme pre veľký záujem dokonca museli zastaviť. Pri základnej škole môžeme dnes hovoriť o novinke – rokujeme o otvorení dvoch tried. Nepripravujeme veľa noviniek, skôr sa snažíme udržať trend, ktorým sme známi už dlhé roky,“ konštatoval riaditeľ Spojenej školy Dušan Nebus.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com

V škole študuje 1050 žiakov. Edukačná ustanovizeň je známa predovšetkým bilingválnou sekciou, ktorá v tomto roku oslavuje 25. výročie. Už pri jej vzniku chceli vyučovanie v nemeckom jazyku praktizovať prostredníctvom nemeckých učiteľov, čo sa im aj podarilo.

„V súčasnosti máme šiestich nemeckých kolegov – plne kvalifikovaných učiteľov, ktorí pôsobili na gymnáziách v Nemecku,“ vysvetlila zástupkyňa školy pre bilingválnu sekciu Mária Vojtašáková.

„Nevidím veľa rozdielov medzi nemeckými a slovenskými žiakmi. V porovnaní s Nemeckom majú žiaci väčší rešpekt k učiteľom,“ potvrdil jeden z mála rozdielov učiteľ Marcus Schmitz, ktorý v Spojenej škole učí od začiatku tohto školského roka. Žiaci po ukončení stredoškolského štúdia získajú okrem slovenského aj nemecké maturitné vysvedčenie, ako aj štátnicové skúšky z nemeckého jazyka. Práve to motivuje viacerých k prihláseniu sa na vysoké školy v zahraničí, najmä v nemecky hovoriacich krajinách.

„Máme študentov, ktorí študujú aj v Anglicku, pretože druhým cudzím jazykom je angličtina. Anglický jazyk je čo aj do počtu odučených hodín na úrovni štvorročného gymnázia,“ doplnila Vojtašáková. Podľa nej ide asi 30 % študentov na vysoké školy do Čiech a rovnako 28 – 30 % do nemecky hovoriacich krajín.

„V 2. ročníku som sa dostal do Indie cez medzinárodnú súťaž pre mladých vedcov vo fyzike, biológii a chémii. Vtedy som si uvedomil, že biológia ma baví najviac. A práve vďaka nej som sa zúčastnil medzinárodného kola, ktoré sa konalo vo Vietname,“ vysvetlil študent Spojenej školy Oliver Pitoňák, ktorý nie je jediný, ktorému škola otvorila brány do sveta.

Spojená škola disponuje aj sekciou integrovaných detí. Samotná integrácia zdravotne postihnutých detí funguje už 21 rokov. „Ide o individuálne začlenenie, takže žiadne špeciálne triedy, ale telesne postihnutí žiaci sú priamo začlenení do tried s ostatnými žiakmi,“ objasnil Pavol Leško, zástupca riaditeľa pre základnú školu, ktorú v súčasnosti navštevuje 43 žiakov.

Čo sa týka postihnutí, ide o žiakov s telesným, sluchovým a iným zdravotným znevýhodnením. Projekt integrácie je v Poprade dostatočne známy aj vďaka aktivitám, ktoré škola uskutočňuje. „Rehabilitácia, ktorú uskutočňujeme je jedinečná v rámci celého Slovenska. Žiaci na hodinách telesnej výchovy nesedia, ale absolvujú rôzne liečebné procedúry v našich rehabilitačných miestnostiach,“ uzavrel Leško.

Deň otvorených dverí pokračuje vo štvrtok (24.11.) v budove gymnázia na Ul. Dominika Tatarku v čase od 8:30 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM