Peter Handzuš Iné športy

40. ročník Malého štrbského maratónu vypredaný. Padne v nedeľu traťový rekord?

V nedeľu 9. júla 2017 sa v Štrbe uskutoční jubilejný 40. ročník Malého štrbského maratónu. Organizátori očakávajú na štarte viac ako 650 pretekárov.

Ilustračný obrázok k článku 40. ročník Malého štrbského maratónu vypredaný. Padne v nedeľu traťový rekord?
6
Galéria
Zdroj: Športový klub Štrba

Organizátori už dva týždne pred pretekmi uzavreli registráciu z dôvodu vysokého záujmu bežcov zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny, Maďarska, Nemecka, Švédska, Litvy, Veľkej Británie a Kene.

Preteky na tradičnej 31 kilometrovej trati zo Štrby do Liptovskej Tepličky a späť odštartujú o 9:30 z centra obce Štrba. „Na štarte privítame držiteľa traťového rekordu Oresta Babjaka (UKR, 1:40:06), aktuálneho majstra Slovenska v maratóne Jozefa Urbana a o rekord zabojujú aj traja keňskí bežci z klubu run2gether Antony Karinga Maina, Gilbert Kiprotich Kemoi a Evans Kiprop Kuptum,“ uviedol Matúš Jančík zo Športového klubu Štrba.

Na štartovú čiaru sa postaví aj víťaz prvého Malého štrbského maratónu z roku 1977 Pavol Madár a viacerí víťazi predchádzajúcich ročníkov. Medzi ženami o prvenstvo zabojuje minuloročná víťazka Tünde Szabo i Janet Jepkosgei Kimugung z Kene. Cenné body si odnesú aj účastníci Východoslovenskej veľkej ceny vytrvalcov.

Veľmi populárnu 10 kilometrovú trať zo Štrby cez Vyšnú a Nižnú Šuňavu si vyskúša viac ako 280 pretekárov a na štarte sa predstaví aj minuloročné víťazné trio Marián Zimmermann, Pavol Orolín a Jozef Dubašák. Na tejto trati si zasúťaží aj 40 pretekárov v disciplíne Nordic Walking.

31 kilometrová trať aj 10 kilometrová trať je zaradená do série Tatry v pohybe Prestige Tour 2017, ktorú aktuálne vedie Pavol Orolín a Patrícia Puklová.

Motiváciou pre úspešne odbehnutie obidvoch tratí je účastnícka medaila a funkčné tričko s logom podujatia. Novinkou tohto ročníka sú medaily pre víťazov. Organizátori v priestoroch cieľa pripravia tabuľu s kompletnými historickými rebríčkami.

Súťažiť budú aj deti v uliciach obce Štrba, ktoré si za svoj výkon odnesú účastnícky odznak a drobnú sladkosť. Preteky detí sú zaradené do Východoslovenskej mládežníckej bežeckej ligy a registrácia detí stále prebieha.

Počas celého nedeľného dopoludnia bude v priestoroch pred kultúrnym domom aj vo FAN ZÓNE pri Art Café Štrba prebiehať sprievodný program. Predstavia sa bubeníci zo skupiny Batida, v cieľovej rovinke Vám zahrá dídžej a k dispozícii budú stánky s občerstvením, športovým tovarom a testovaním športovej obuvi.

„Malý štrbský maratón je zaradený do športového projektu Tatry v pohybe a zároveň odštartuje Tatranský bežecký týždeň, ktorý v stredu pokračuje podujatím Beh po schodoch do neba v Liptovskej Tepličke, v piatok Night Runom Nová Lesná a v sobotu Memoriálom Jána Stilla,“ dodal Matúš Jančík.

Organizátorom podujatia je Obec Štrba, Obec Liptovská Teplička, Športový klub Štrba a viac ako stovka dobrovoľníkov z obce Štrba, ktorá sa na tento športový sviatok pripravuje niekoľko mesiacov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM