Martin Sýkora Iné športy

43. ročník Rallye Tatry je minulosťou: Budúcnosť v znamení invencie

Populárne a atraktívne podtatranské motoristické preteky napísali svoju ďalšiu kapitolu. Organizátorov potešilo aj to, že sa rallye zaobišlo bez vážnych incidentov.

Ilustračný obrázok k článku 43. ročník Rallye Tatry je minulosťou: Budúcnosť v znamení invencie
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

43. ročník populárnej podtatranskej Rallye Tatry sa skončil. Preteky skončili bez závažných incidentov a udalostí. Stalo sa len niekoľko ľahších nehôd, čo k motoristickému športu patrí. Najvážnejšou bola nehoda, pri ktorej sa jazdec dostal mimo trať a po ošetrení v nemocnici odkráčal „po svojich“ so zlomenou kľúčnou kosťou. Pretekári sa každoročne na rallye tešia pre jej invenciu a rôznorodosť.

Jazdcov láka pestrosť a invencia

„Trate stále inovujeme. Nikdy to nie je to isté. S menšími obmenami ostáva len atraktívny mestský okruh. Rýchlostné skúšky pripravujeme v rámci možností jednotlivých samospráv a ochranárskych združení,“ povedal Stanislav Hanzeli, riaditeľ tradičnej súťaže.

Počas uplynulého ročníka sa na štart postavilo 62 posádok, víťazom sa stala slovenská posádka XIQIO RACING Tomáš Ondrej, Adam Gömöri na vozidle Škoda Fabia WRC. Organizátori priznali, že mali iných favoritov na víťazstvo, zajazdené časy a technika ukázali svoje. Vedenie súťaže sa zaoberalo myšlienkou povýšiť Rallye Tatry na vyššiu európsku úroveň, čo je však za súčasných podmienok veľmi ťažké.

Ťažká cesta na európsku úroveň

„Dostať sa na európsku úroveň je veľmi dlhá cesta. Naše očakávania neboli naplnené hlavne kvôli zmene tratí. Chýbajú nám na to dva prejazdy cez rýchlostnú skúšku a ich samotná dĺžka,“ vysvetlil riaditeľ súťaže.

Organizátori začnú po dvojtýždňovej zaslúženej dovolenke s prípravami 44. ročníka. Uvažujú o prejazde Levočskými vrchmi, čo by však znamenalo presun pretekov na marec alebo apríl. V tom prípade by však prišli o letný popradský mestský okruh.

Nový ročník začne s prípravou o dva týždne

„Začiatkom septembra začneme pracovať na novom ročníku, uvidíme, ako to dopadne. Treba však samozrejme povedať, rallye by neexistovalo, ak by nebolo súťažných posádok, mechanikov a súťažných tímov. Ďakujem im za skvelé divadlo, ktoré sme vnímali všetkými zmyslami. Motorizmus je adrenalínový a nebezpečný šport. Veľmi si cením každého diváka, ktorý si našiel čas a cestu zhliadnuť Rallye Tatry. O tom, že to robíme dobre, svedčia tisícky fanúšikov na slávnostnom štarte, pozdĺž rýchlostných skúšok, autogramiády, či dekorovaní víťazov,“ dodal Hanzeli.

Prečítajte si aj: Rallye Tatry s prekvapením: Víťazný pohár dvihla nad hlavu slovenská posádka http://poprad.dnes24.sk/…sadka-245209

Rallye Tatry 2016 cieľ
11
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM