Monika Vengrínová Kultúra

800 účinkujúcich a 10 000 návštevníkov: Zamagurské folklórne slávnosti tento rok navštívil i nový prezident

38.ročník folklórneho festivalu Zamagurské folklórne slávnosti prilákal pod Tri koruny v Čerevenom Kláštore desiatku tisícok fanúšikov slovenských zvyklostí, piesní a tancov. Tri dni sa na pódiu striedali nielen domáce, ale i zahraničné súbory, skupiny ako Tublatanka, Triton alebo Kandráčovci.

Ilustračný obrázok k článku 800 účinkujúcich a 10 000 návštevníkov: Zamagurské folklórne slávnosti tento rok navštívil i nový prezident
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Piatkový podvečer patril miestnym folklórnym súborom, ktoré sa prezentovali v Spišskej Starej Vsi v pozývacom programe s názvom Vitajte v Zamagurí. Večer v priestoroch amfiteátra Červeného Kláštora hrali starí rockeri zo známej skupiny Tublatanka a po nich polnočné dozvuky ťahala hudobná skupina Triton z Košeckého Podhradia.

Neoficiálne sa ukázal i Andrej Kiska

Víkend už patril iba folklóru. „Predpoludním si mohli návštevníci areálu amfiteátra vyskúšať svoje tanečné umenie v Škole tanca Po guroľsku, v ktorej členovia Folklórneho súboru Magurák z Kežmarku predvádzali a učili základné goralské tanečné kroky každého, kto chcel a mal záujem a odvahu vystúpiť na javisku,“ uviedla Zuzana Nováková z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

Svojou neoficiálnou návštevou poctil podujatie i novozvolený prezident Andrej Kiska, ktorý sa objavil na otváracom popoludňajšom programe s názvom Stretnutie pod Troma korunami. „Sme veľmi radi, že náš rodák prišiel pozdraviť naše slávnosti,“ tešil sa Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska a zároveň hlavný dramaturg slávností.

Nechýbali ani ľudové remeslá

V rámci folklórnych skupín sa predstavili súbory zvučných mien, ako Stavbár pri VŠ Dopravnej zo Žiliny, Šarišan z Prešova, Háj z Rimavskej Soboty, Klnka z Bratislavy, Vranovčan z Vranova n/Topľou, či Magura z Kežmarku. Večer sa diváci mali možnosť zabávať pri melódiách ľudovej hudby Ondreja Kandráča a hovoreným slovom k dobrej nálade prispel ľudový zabávať Jožko Jožka.

„Vždy sa v našom programe snažíme ukázať Slovensko ako také, aby ľudia videli tradičné zvyky, piesne a tance zo všetkých kútov našej vlasti,“ vysvetlil Švedlár. Celkovo sa tohto ročníka zúčastnilo sedemnásť súborov z celého Slovenska i zo zahraničia a v rámci nich približne osemsto účinkujúcich. Sprievodnými podujatiami slávností boli ľudové remeslá, ktoré predstavujú tradičnú ľudovú remeselnícku výrobu a zručnosť ľudí z celého Slovenska. Slávnosti aj vďaka peknému počasiu navštívilo zhruba desaťtisíc návštevníkov.

38. ročník Zamagurských folklórnych slávností
1
Galéria
38. ročník Zamagurských folklórnych slávností
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM