Aktualizované Martin Sýkora Rôzne

A že ako sa máme dobre: Zamestnanci v Prešovskom kraji zarábajú najmenej!

Reči o tom, ako sa máme dobre a ako krásne zarábame, počul už asi každý. Realita je však diametrálne odlišná. V Prešovskom kraji sa zarába najmenej!

Ilustračný obrázok k článku A že ako sa máme dobre: Zamestnanci v Prešovskom kraji zarábajú najmenej!
Zdroj: TASR

Priemerná mesačná mzda v podnikoch s 20 a viac zamestnancami v Prešovskom kraji dosiahla v minulom roku sumu 817 eur, čo bolo o 221 eur menej ako celoslovenský priemer a zároveň najmenej v rámci všetkých krajov v SR. Medziročne bol zaznamenaný nárast priemernej mesačnej mzdy o 4,8 %. Informovala o tom Mária Trybulová zo Štatistického úradu SR – Pracovisko v Prešove.

Priemerná mesačná mzda vlani vzrástla vo všetkých okresoch Prešovského kraja s výnimkou okresu Svidník, kde klesla o 0,7 %. Štatistici zaznamenali najvýraznejší nárast v okresoch Bardejov o 8,8 % a Vranov nad Topľou o 8,7 %.

Vyššia priemerná mesačná mzda, ako bol celokrajský priemer, bola iba v okresoch Poprad (907 eur) a Prešov (876 eur). V ostatných okresoch bola priemerná mzda nižšia, pričom najhoršie na tom boli okresy Medzilaborce a Snina (693 eur) a na poslednom mieste Svidník (677 eur).

Z pohľadu odvetví medziročne mzdy vzrástli od 2,6 % v činnostiach pri dodávke elektriny, plynu a pary až po 68,4 % v oblasti nehnuteľnosti. Naopak, klesli v informáciách a komunikáciách o 28,2 % a v administratívnych službách o 6,5 %.

Najvyššie mzdy v podnikoch s 20 a viac zamestnancami boli v Prešovskom kraji vlani v odborných, vedeckých a technických činnostiach (1186 eur), nasleduje oblasť nehnuteľností (1146 eur), dodávka elektriny, plynu a pary (1124 eur), vo finančných a poisťovacích činnostiach (1112 eur) a vo verejnej správe a sociálnom zabezpečení (1039 eur). Najnižšie boli zamestnanci odmeňovaní v administratívnych službách (509 eur) a v ostatných činnostiach (579 eur).

Z pohľadu vlastníctva bola vo verejnom sektore priemerná mesačná mzda 872 eur, čo bolo o 89 eur viac ako v sektore súkromnom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM