Peter Handzuš Rôzne

Aby na nás havrany...

Predstaničný park pri železničnej stanici v Poprade je kompletne zrekonštruovaný. Mesto Poprad dnes odovzdalo do užívania verejnosti aj druhú etapu zrekonštruovaného parku.

„Prvá časť, ktorú sme urobili vlani, je akýmsi námestím s výrazným peším ťahom. Táto druhá časť by mala slúžiť na oddych a posedenie,“ uviedol počas dnešného otvorenia parku architekt Dušan Genčanský. V oboch častiach parku dominuje spoločný prvok, ktorým je kolonáda. V prvej časti je kolonáda súvislá, ktorá prekrýva chodník spájajúci centrum mesta so železničnou stanicou. V druhej časti parku je prestrešenie rozdrobené a nepokrýva celú trasu chodníka. To podľa architekta súvisí s tým, že druhá časť je určená viac pre oddych. Prerušovaný kolonádový chodník vedie od Tatranskej galérie k železničnej stanici.

Druhá etapa rekonštrukcie parku trvala päť mesiacov. Celkové náklady na túto časť rekonštrukcie predstaničného parku dosiahli 1,23 mil. eur, z toho sadové úpravy stáli približne 150 000 eur. Súčasťou druhej etapy rekonštrukcie predstaničného parku bola i výstavba 16 parkovacích miest na okraji parku pri Tatranskej galérii. V parku sa po desaťročiach objavil aj malý bufet so sociálnym zariadením a novinový stánok.

Zastrešenie chodníkov v predstaničnom parku tvorí ochranu chodcov pred havranmi, ktoré hniezdia na stromoch. Mesto sa niekoľko rokov neúspešne snažilo o ich odstránenie plašením a zhadzovaním hniezd. Povolenie na odstrel havranov mesto nedostalo.

Text Webnoviny / SITA

Foto a video Peter Handzuš

Aby na nás havrany...
1
Galéria
1018_pp_park
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM