Martin Sýkora Samospráva

Aj Kežmarok bude SMART: Podtatranci sa zamerajú na financie od štátu a EÚ

V utorok (14.2) sa v priestoroch kežmarskej radnice konalo stretnutie o Smart city. Českí odborníci konštatovali, že v mnohých ohľadoch už Kežmarok smart je.

Ilustračný obrázok k článku Aj Kežmarok bude SMART: Podtatranci sa zamerajú na financie od štátu a EÚ
Zdroj: Dnes24.sk

Spolu s vedúcimi jednotlivých oddelení mestského úradu a riaditeľmi príspevkových organizácií hovorili odborníci o plánovaní dopravy, parkovacom systéme, zvoze odpadu, čistej mobilite a turistke. Nechýbala téma tepelného hospodárstva, komunikačných sietí či dátových centier.

V Čechách sú o krok vpredu

„Naším cieľom je, aby sme všetky oblasti života v Kežmarku zosúladili do smart, teda chytrého celku, ktorý bude občanom zjednodušovať život, s dôrazom na využitie najnovších technológií, “ povedal primátor Ján Ferenčák, ktorý sa na stretnutí zaujímal o všetky aspekty ponúkaných možností rozvoja. Niektoré nápady a návrhy riešení na zlepšenie fungovania mesta na všetkých frontoch, ktoré priniesli odborníci z Českej republiky, sú už v Kežmarku realitou. „Máme jednotnú ekonomiku, školy sú zateplené, verejné osvetlenie vymenené, vypracovaný je akčný plán okresu a podobne,“ dodal kežmarský primátor.

Koncepcia SMART o mesiac

Pripravovaná koncepcia Smart city je zameraná na využitie finančných prostriedkov od štátu alebo Európskej únie. Snaží sa aj vďaka tomu zefektívniť fungovanie mesta, zvyšovať kvalitu života občanov a zatraktívniť ho pre príchod nových turistov.

„Smart plán je v štádiu príprav, finálnu koncepciu smerujeme na koniec marca. Na rokovanie sme prišli so zoznamom projektov, s ktorými ďalej pracujeme. Dôležitá je pre nás diskusia – takto môžeme spracovať lepšiu koncepciu, ktorá bude pre mesto ekonomicky výhodná,“ vysvetlil odborník na informačné a komunikačné technológie Ondřej Hofmánek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM