Peter Handzuš Správy

Aj toto je naša história: Na československých hraniciach umierali nevinní ľudia

Pred jedenástimi rokmi bol v Kežmarku odhalený pamätník, ktorý okoloidúcim pripomína vyše 400 vyhasnutých ľudských životov na hraniciach bývalého Československa.

Ilustračný obrázok k článku Aj toto je naša história: Na československých hraniciach umierali nevinní ľudia
Zdroj: Dnes24.sk

19. júna 2015 sa v Kežmarku pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948–1989 uskutočnila pietna spomienka venovaná vyše 400 obetiam. Účastníci si uctili obete položením vencov k pamätníku.

Pamätník v Kežmarku už jedenásť rokov pripomína obete, ktorých životy vyhasli na hraniciach bývalého Československa, pri pokuse opustiť republiku. Medzi nimi boli aj Ondrej Brejka z Kežmarku a Milan Dlubač z Nižných Ružbách. Obaja mladí muži zomreli násilnou smrťou, keď mali celý život ešte len pred sebou. O život ich pripravili príslušníci pohraničnej stráže 7. júla 1980 na československo-rakúskej hranici.

„Poučiť sa z histórie je veľké umenie. Mnohí však nechcú počuť o čiernych kapitolách našej histórie a s nostalgiou spomínajú na obdobie socializmu. Smrť týchto mladých ľudí bola chladnokrvne plánovaná ako súčasť ideológie, ktorá cielené a vedomé zabíjanie ľudí povýšila na čestnú službu pri ochrane socializu a jeho hraníc,“ povedal pred pamätníkom primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Dnes si už mladí ľudia nevedia predstaviť, že by nemohli vycestovať do zahraničia a tieto tragické osudy sa im zdajú od súčasnej reality už príliš vzdialené. „Po 12 rokoch úsilia sa nám podarilo splniť prianie otca Ondreja Brejku, aby bol jeho syn prevezený z Rakúska na Slovensko. Žiaľ jeho otec sa už nedožil dôstojného pohrebu pri tomto pamätníku, kde našiel posledné miesto odpočinku spoločne so svojím priateľom Milanom Dlubačom. Rodiny Ondreja Brejku a Milana Dlubača sa dodnes nedočkali ani len ospravedlnenia od tých, ktorí boli zodpovední za ich smrť. Dokonca boli aj po smrti znevažovaní a kriminalizovaní, zatiaľ čo ich vrahovia sú považovaní za bezúhonných občanov, ktorí predsa len plnili rozkazy. To isté hovorili pred norimberským tribunálom aj nacistickí zločinci,“ konštatoval v príhovore predseda Svetového združenia bývalých československých politických väzňov František Bednár.

Účastníkom pietnej spomienky sa prihovoril aj predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Na pietnej spomienke sa zúčastnili zástupcovia Slovenského zväzu VTNP-PTP, Zväzu protikomunistického odboja a Konfederácie politických väzňov.

Aj toto je naša história: Na československých hraniciach umierali nevinní ľudia
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM