Peter Handzuš Správy

Aj v Poprade vyšli ľudia do ulíc. Protest bol pokojný

Aj Popradčania využili Deň boja za slobodu a demokraciu na vyjadrenie nespokojnosti so súčasnými pomermi na Slovensku. Do protestnej akcie v Poprade sa zapojilo asi 300 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Aj v Poprade vyšli ľudia do ulíc. Protest bol pokojný
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Organizátorom dnešnej protestnej akcie, ktorá prebehla aj v iných mestách stredného a západného Slovenska, prekáža, že sa krajina kde žijú, odchýlila od ideálov Novembra '89. „Pred 23 rokmi sme si vybojovali slobodu, no za uplynulé obdobie, došlo k zmenám, ktoré sa líšia od toho, čo sme vtedy chceli,“ povedala jedna z organizátoriek protestnej akcie v Poprade Juliana Majdeková.

Ako ďalej uviedla, dnešná akcia mala za cieľ zaktivizovať obyvateľov vo viacerých regiónoch Slovenska, aby počas štátneho sviatku nezostávali doma, ale prišli do ulíc viacerých miest vyjadriť svojou účasťou na proteste nesúhlas s dnešnými pomermi v ich krajine.

Organizátori protestnej akcie majú viacero požiadaviek. Hovoria o potrebe zastavenia „reforiem proti ľuďom“, audite verejného dlhu či obnovení kontroly nad strategickými odvetviami. „Platíme dane a odvody a tie peniaze nejdú naspäť ľuďom, ale finančným skupinám,“ myslí si Majdeková. Podľa nej by mala štátna moc pri dôležitých rozhodnutiach v krajine naslúchať viacej hlasu ľudu.

„V tejto súvislosti chceme iniciovať vznik občianskych snemov zastúpených odborníkmi, ktoré by otvorene prezentovali svoje názory k dôležitým témam v spoločnosti,“ zdôraznila s tým, že tieto stanoviská by bolo následne potrebné v necenzurovanej podobe prezentovať vo verejnoprávnych médiách.

Protestné akcie, ktoré dnes odštartovali v centre troch východoslovenských miest o 15.00 h, mali podľa vyjadrení polície pokojný priebeh. V Prešove sa na nich zúčastnilo približne 200, v Košiciach 400 a v Poprade asi 300 ľudí.

Aj v Poprade vyšli ľudia do ulíc. Protest bol pokojný
30
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Aj v Poprade vyšli ľudia do ulíc. Protest bol pokojný
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM