Webnoviny - Rôzne

Ak môžete, necestujte cez Vysoké Tatry

Vo Vysokých Tatrách počas noci opäť vyčíňal vietor. Viaceré cesty zostali neprejazdné. Nejazdí ani električka medzi Tatranskou Lomnicou a Štrbským Plesom.

Foto: SITA/Rastislav Ovšonka BRATISLAVA/ PREŠOV 9. apríla (WEBNOVINY) – Polícia žiada vodičov, aby sa vyhli Vysokým Tatrám. Okrem popadaných stromov a vetra totiž vo vyšších polohách našich veľhôr začína snežiť. Ako ďalej SITA informovalo operačné stredisko prešovskej krajskej polície, na dnešnom zasadnutí krízového štábu ku kalamite vo Vysokých Tatrách sa rozhodlo, že na všetkých krízových úsekoch bude sprejazdnený jeden jazdný pruh, ak to bude možné a v druhom pruhu budú pracovať cestári a lesní robotníci. Polícia preto žiada vodiči, ktorí musia prejsť týmito úsekmi, aby dbali na pokyny pracovníkov cestnej správy a počítali aj so zdržaním pri odstraňovaní následkov kalamity a odstraňovaní stromov z ciest.

Vysoké Tatry zažili ďalšiu veternú noc. Vietor opäť strhával strechy a lámal stromy. Električka medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Lomnicou nejazdí, obmedzená je aj doprava na Ceste slobody. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš po dnešnom zasadnutí krízového štábu mesta Vysoké Tatry označil vietor a jeho následky za ešte väčšie ako v noci zo štvrtka na piatok. "Kým v piatok sme hovorili o škodách vo výške približne 40 000 eur, dnes už odhadujeme škody na viac ako 100 000 eur,“ uviedol pre médiá primátor. Zatiaľ nie sú hlásené úrazy ani obete. Silný vietor fúka takmer na celom území Slovenska. Podľa aktuálnej výstrahy Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu platí najvyšší, tretí stupeň výstrahy ešte na severe stredného Slovenska. V regiónoch Horehronie, Turiec, Liptov a Spiš môže vietor v nárazoch dosahovať až do nedeľného obeda rýchlosť 30 – 45 m/s.

V Tatrách od výšky 1 800 m mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá od nadmorskej výšky 1 800 m mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, len na ojedinelých strmých svahoch, v žľaboch a muldách, kde je väčšie množstvo naviateho snehu, je len mierne spevnená. V týchto miestach sa na snehovej pokrývke nachádzajú snehové dosky malých rozmerov, ktoré sa aj po malom zaťažení môžu uvoľniť. Vzhľadom na premočenie snehovej pokrývky je v popoludňajších hodinách možné hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch spontánne uvoľnenie splazov a lavín z mokrého snehu. Vo Fatrách sa už nenachádzajú žiadne väčšie plochy súvislej snehovej pokrývky, preto je tu riziko vzniku lavín minimálne. Pri ďalších zrážkach a silnom vetre je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené so slabým snežením, miestami hmla, v najvyšších polohách Vysokých Tatier mrznúca. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6° C do 5° C. Fúkal prudký až búrlivý vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 70 km/hod., v nárazoch hlavne v Nízkych Tatrách dosahoval silu silnej víchrice s rýchlosťou okolo 100 km/hod. Vo Vysokých Tatrách napadli od 0 – 3 cm nového snehu, v najvyšších polohách až 5 cm nového snehu za uplynulých 24 hodín. Snehová pokrývka je však väčšinou tvorená zamrznutým firnom, na ktorom je vo vysokých polohách vrstva nafúkaného snehu s hrúbkou do 10 cm. Na južných svahoch je sneh v priebehu dňa vlhký až mokrý. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1800 m n.m.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM