Monika Vengrínová Rôzne

Akcia, ktorá má myšlienku: Do víkendu otvorených parkov a záhrad sa zapoja aj Tatry

Už tento víkend, keď naplno vykvitne kvitnúca a svieža vegetácia záhrad, sa otvoria desiatky parkov a záhrad po celom Slovensku. Do šiesteho ročníka tohto medzinárodného dobrovoľníckeho podujatia sa zapojí i malá botanická záhrada v Tatranskej Lomnici.

Ilustračný obrázok k článku Akcia, ktorá má myšlienku: Do víkendu otvorených parkov a záhrad sa zapoja aj Tatry
Foto: Peter Handzuš

Myšlienka otvorených parkov a záhrad vznikla už v roku 1998 v Londýne, odkiaľ sa úspešne rozšírila aj do ostatných krajín Európy. Slovensko sa do tejto akcie zapája po šiesty raz a v rámci nej pozýva do desiatok parkov a záhrad po celej krajine. Súčasťou víkendu sú rôzne atraktívne a zaujímavé sprievodné podujatia, zamerané na zvýšenie povedomia obyvateľov o problematike zelene.

„Hlavným cieľom podujatia je atraktívnou formou predstaviť návštevníkom hodnoty najmä historických parkov a záhrad Slovenska, ako aj prácu ľudí, ktorí sa na tvorbe a údržbe týchto lokalít podieľajú, či podieľali v minulosti. Organizátori a partneri podujatia chcú pozitívnymi príkladmi viesť ľudí a najmä mladú generáciu k aktívnej ochrane hodnôt zelených plôch,“ informuje organizátor podujatia na svojej stránke.

Do akcie je každoročne zapojených množstvo dobrovoľníkov v role sprievodcov a koordinátorov podujatia, ktorí sú pripravení poskytnúť návštevníkom informácie o navštívených lokalitách. V rámci nášho regiónu čaká návštevníkov sprievodný program v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, a to v piatok 6.júna. "Od 9:00 do 15:00 budú k dispozícii sprievodcované vstupy, pre deti sme v tomto čase pripravili jednoduché aktivity s lesnými pedagógmi,“ dodala Zuzana Homolová z Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM