Rastislav Ovšonka Hokej

Aké výročie HK Poprad oslavuje? Autor Dejín hokeja v Poprade tvrdí, že 88. vyročie je nezmysel

Prednedávnom sa objavil realizačný tím HK Poprad v mikinách, ktoré majú na ľavom rukáve vyšitý emblém s veľkou číslicou 88 a nápisom 1926-2014 HK Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Aké výročie HK Poprad oslavuje? Autor Dejín hokeja v Poprade tvrdí, že 88. vyročie je nezmysel
Zdroj: Dnes24.sk

Týmto dal klub jasne najavo, že za rok založenia klubu/hokeja v Poprade považuje aj naďalej rok 1926. Ide však o absolútny nezmysel! Keďže podrobne sme, spolu s Mikulášom Argalácsom, problematiku roku 1926 v súvislosti s hokejom v Poprade a Vysokých Tatrách objasnili, aj s odvolaním sa na zdroje, v prvom dieli Dejín hokeja v Poprade, obmedzím sa len na zhrnutie faktov o vzniku popradského a tatranského hokeja. Hneď na začiatku si však treba uvedomiť, že v Poprade a vo Vysokých Tatrách vznikli na prelome 20-tych a 30-tych rokov 20. storočia dva samostatné hokejové oddiely v dvoch samostatných kluboch, ktoré nemožno, až do roku 1935, spájať do jedného „imaginárneho“ popradského či tatranského hokejového klubu.

Vznik ŠKVT

V roku 1926 (5. decembra) sa v Tatrách stretáva partia Čechov a Slovákov, ktorí sa rozhodli založiť Športový klub Vysoké Tatry (ŠKVT). Klub mal byť protiváhou nemeckého spolku Karpathenverein (Karpatský spolok), ktorý v tom čase predstavoval asi najväčšiu kultúrno-spoločensko-športovú organizáciu v regióne. To, na čom sa partia česko-slovenských činovníkov v decembri 1926 v Smokovci dohodla, bolo založenie športového klubu, ktorý mal v zime zastrešovať lyžovanie, v lete volejbal či tenis. O hokeji sa na stretnutí mohlo hovoriť, avšak žiadne hokejové mužstvo v roku 1926 nevzniklo. Tak to bolo až do roku 1929.

Vznik hokejového odboru ŠKVT

Presný deň založenia hokejového odboru ŠKVT nie je známy. Podľa dobovej tlače je známe len to, že sa tak stalo na jeseň 1929. Hokejisti ŠKVT sa na verejnosti po prvýkrát predstavili na turnaji O pohár Palace sanatoria, ktorý sa konal na novovytvorenom klzisku v Novom Smokovci v dňoch 29. decembra 1929 až 1. januára 1930. Hokejisti ŠKVT tu prehrali oba svoje zápasy, s tímom Vyšehrady Praha 0:13 a s tímom VŠ Brno 0:8. Vo februári 1930 sa hokejisti ŠKVT zúčastnili na prvým Majstrovstvách Slovenska, kde po troch prehrách skončili na poslednom mieste.

Turnaj O pohár Palace sanatoria v sezóne 1929/30 sa dnes považuje za prvý ročník Tatranského pohára. Počas tohto turnaja tiež vznikla organizácia, ktorá prvýkrát zastrešila ľadový hokej na Slovensku – Slovenská župa Československého svazu kanadského hockeya. V závere roka 2014 tak uplynie 85 rokov od troch významných výročí slovenského a tatranského hokeja: vznik prvej strešnej organizácie ľadového hokeja na Slovensku, vznik Tatranského pohára a do tretice vznik a prvé verejné vystúpenie hokejistov ŠKVT.

Vznik hokeja v Poprade

V Poprade sa v sezóne 1929/1930 hokej ešte nehral, hoci Popradčania už vtedy zrejme chceli hrať hokej za ŠKVT. Prelomovou pre popradský hokej sa stala sezóna 1930/31. Po vzore Vysokých Tatier v závere roku 1930 vzniká v Poprade prvý hokejový tím. Prvé oficiálne zápasy v sezóne 1930/31 hrali Popradčania pod hlavičkou Karpathenvereinu. Vôbec prvé dva zápasy (prípravné, cvičné) 22. a 29. januára 1931 odohrali Popradčania proti hokejistom ŠKVT. Prvý oficiálny zápas, už pre verejnosť, odohrali popradskí hokejisti 1. februára 1931 proti Plzni. Už od nasledujúcej sezóny sa popradskí hokejisti stali súčasťou športového klubu Poprader Athletic Club/Popradský atletický klub (PAC), ako jeden z jeho odborov pod názvom Hockey Club (HC) Poprad, podobne ako napríklad futbal. PAC Poprad pritom fungoval už od roku 1912, keď združoval nielen futbalistov, ale aj atlétov.

Ak prijmeme teóriu, že vznik športového klubu znamená aj vznik hokeja či už v ŠKVT alebo PAC, tak potom rok 1926 má opodstatnenie v prípade tatranského hokeja. Podľa takejto teórie však v Poprade vznikol hokej už v roku 1912, kedy vznikol športový klub PAC. Hokej v Poprade by tak mal v roku 2014 oslavovať už 102 rokov, nie iba 88! Je to, samozrejme, nezmysel. Logiku nemá v takomto prípade ani to, aby popradský hokejový klub oslavoval vznik iného klubu v inom meste či obci, v tomto prípade vo Vysokých Tatrách. Vysoké Tatry ako mesto v čase vzniku ŠKVT neexistovali.

Problém roku 1926

Až do roku 1976 sa v Poprade neoslavoval rok 1926 ako rok vzniku hokeja. Július Čiško v brožúrke „30 rokov ľadového hokeja v Poprade“ z roku 1958 píše hneď na začiatku úvodnej kapitoly Začiatky ľadového hokeja v Poprade toto: „Poprad – malé mestečko pod Tatrami bolo dejiskom prvého organizovaného hokejového zápasu v roku 1930. (Neorganizovane sa hral hokej už v roku 1928.)“ K jednému, ani druhému tvrdeniu pritom tiež neexistuje žiaden dôkaz. V roku 1958 bolo desiate výročie „Víťazného februára“. Pri tejto príležitosti sa otváral v Poprade prvý štadión s umelou ľadovou plochou. Veta v zátvorke mala podľa mňa „ideologicky“ zdôvodniť otvorenie zimného štadióna v roku 1958. O desať rokov neskôr, v roku 1968, sa 2. marca konal na zimnom štadióne v Poprade spomienkový zápas bývalých hráčov HC Tatry Poprad – ŠK Slávia Prešov. V bulletine k zápasu sú opäť použité vety z brožúrky J. Čiška. Žiaden rok 1926.

K zmene došlo v roku 1974. Vtedy sa na novootvorenom krytom zimnom štadióne v Poprade konal Tatranský pohár prvýkrát v augustovom termíne. Turnaj sa konal pri príležitosti osláv 30. výročia Slovenského národného povstania. Na tento turnaj pozvali organizátori aj bývalých činovníkov popradského a tatranského hokeja. Bol medzi nimi aj Miloslav Slavík, jeden zo zakladateľov ŠKVT, ktorého všetci presvedčili, aby spísal kroniku popradského a tatranského hokeja. Už vtedy bolo dohodnuté, že kronika musí byť hotová do roku 1976, na kedy si zainteresovaní naplánovali veľkolepé hokejové oslavy pod Tatrami. Miloslav Slavík mal v tom čase už okolo 75 rokov a celú kroniku spísal v priebehu necelých dvoch rokov. Písal v nej pritom o udalostiach, ktoré sa udiali aj pred takmer 50 rokmi. Slavík pritom už od roku 1945 žil nielen mimo Vysokých Tatier, ale aj mimo Slovenska.

Zavedenie roku 1926, ako rok vzniku hokeja v Poprade a Vysokých Tatrách, bolo podľa mňa tiež politicky motivované, čo nepriamo naznačuje Slavík aj v kronike. V Poprade vznikol prvý hokejový tím na pôde Karpathenvereinu, čo bol „reakčný nemecký spolok“, takže bolo potrebné „odstrihnúť“ popradský hokej od nežiadúceho elementu. Postupne došlo pri výklade roku 1926 k „zliatiu“ hokejových odborov v Poprade a vo Vysokých Tatrách do jedného, čo vyplývalo aj z toho, že ľudia si ešte pamätali spoločný tím HC Tatry. Ten vznikol v roku 1935 spojením hokejových odborov ŠKVT a PAC. Avšak od roku 1976 sa zdôrazňoval už najmä vznik ŠKVT v roku 1926, bez vysvetlenia, že išlo o rok založenie športového klubu, nie hokejového odboru/oddielu v Tatrách či Poprade alebo dokonca hokejového klubu. Nasledovali oslavy v roku 1986, kedy aj vyšla knižka s názvom „Hokej pod Tatrami 1926 – 1986“. Kým o ŠKVT sa človek v tejto brožúrke dočíta častejšie, o popradskom športovom klube PAC v knižke nie je ani len zmienka. Z knižky sa čitateľ dozvie aj to, že spolok Karpathenverein bol hokejovým klubom, čo je ďalší nezmysel. Podobne, ako si dnes viacerí myslia, že ŠKVT bol hokejový klub. Okrúhle oslavy nasledovali aj v roku 1996, či 2006, kedy vyšla aj história popradského a tatranského hokeja na CD nosiči, s opakovaním známych omylov z rokov 1976 či 1986.

Záver

Ani v Poprade a ani vo Vysokých Tatrách nemožno v roku 2014 hovoriť o 88. výročí hokeja alebo o 88-ročnej existencii hokejového klubu, pretože nič také neexistuje.

Športový klub Vysoké Tatry, ako záujmová organizácia vznikla 5. decembra 1926. Hokejový odbor a prvý hokejový tím v ŠKVT vznikol na jeseň 1929. Prvý hokejový tím v Poprade vznikol v závere roka 1930. Popradskí hokejisti hrali najskôr pod hlavičkou spolku Karpathenverein. Od konca roka 1931 pôsobili popradskí hokejisti pod hlavičkou Popradského atletického klubu ako samostatný odbor pod názvom HC Poprad. Jeho nasledovníkom je dnešný HK Poprad. V roku 2014 má popradský hokej 84 rokov. Vo Vysokých Tatrách si môžu tohto roku pripomenúť 85 rokov od vzniku prvého hokejového oddielu.

Knihy Dejiny hokeja v Poprade 1. diel (roky 1930–35) a Dejiny hokeja v Poprade 2. diel (roky 1936–45) si môžete kúpiť v kníhkupectve Christiania na Nám. sv. Egídia v Poprade.

Foto: Rastislav Ovšonka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM