Monika Vengrínová Rôzne

Ako chrániť našu Zem, vedia už deti. Riešili otázku obnoviteľných zdrojov energie

Vytvárať pozitívny vzťah detí k životnému prostrediu, to je cieľom projektu, ktorý u nás prebieha už po ôsmykrát. Výtvarná súťaž pre žiakov prvého stupňa základných škôl tentokrát niesla názov Energie okolo nás.

Ilustračný obrázok k článku Ako chrániť našu Zem, vedia už deti. Riešili otázku obnoviteľných zdrojov energie
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Obnoviteľné zdroje na papieri i v 3D

V rámci zadanej témy sa deti venovali obnoviteľným zdrojom energie a ich využitiu v ich meste. Výstupom bol projekt, či už vo forme kresby, koláže, 3D makety a podobne. Samozrejmosťou bol popis jednotlivých prác, v ktorom žiaci vysvetlili svoj výber a zároveň navrhli, ako a kde by sa dal vybraný obnoviteľný zdroj v meste využiť a aké výhody by priniesol.

Vyhlasovateľom súťaže je spoločnosť Dalkia, ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou tepla v dvadsiatich šiestich mestách a obciach na Slovensku. „To pre nás predstavuje veľkú zodpovednosť, a tak sa v rámci tohto prístupu snažíme pôsobiť aj trochu pedagogicky na deti školského veku. Každý rok preto prinesieme nejakú tému, ktorou sa zaoberajú a ku ktorej majú spraviť nejakú prácu. My potom hodnotíme tak trošku aj originalitu myšlienky a pozeráme sa na to, kam až detská predstavivosť môže zájsť a čo originálne vedia deti priniesť. Okrem toho, samozrejme, hodnotíme aj prevedenie prác,“ vysvetľuje Miroslav Kot, člen predstavenstva a obchodný riaditeľ spoločnosti Dalkia.

Do súťaže sa zapojilo 2613 detí

Na súťaži sa zúčastnilo 2613 detí zo 43 základných škôl v pätnástich mestách a obciach na Slovensku. Čo sa Popradu týka, tu svoje práce poslalo 16 tried zo siedmich škôl. Prihlásené triedy dostali učebné materiály o vykurovaní a obnoviteľných zdrojoch, pomocou ktorých mali učitelia možnosť svojim žiakom danú problematiku vysvetliť, či už formou hier alebo pracovných zošitov. Triedy sa tiež zúčastnili na exkurzii do kotolne na biomasu, ktorou sa niektorí nechali inšpirovať. Ďalší sa venovali vodnej, solárnej či veternej energii.

„Ako výtvarník sa zúčastňujem na tejto súťaži už štvrtý rok a v predošlých ročníkoch, pokiaľ si dobre pamätám, sa hlavný dôraz kládol na výtvarnú stránku prác. Tento rok sme to ale poňali naopak a pri hodnotení sme sa sústredili najmä na dané texty projektov, nápady, vtipné myšlienky, kde deti navrhujú, ako šetriť klasickou energiou a hlavne ako využívať veternú, slnečnú a vodnú energiu,“ vysvetľuje predseda poroty František Žoldák.

Víťazi putujú do celoslovenského kola

V mestskom kole sa tak víťazom napokon stali žiaci zo Spojenej školy na Letnej ulici, druhé miesto získala práca ZŠ na Jarnej a pomyselný bronz si odniesli žiaci zo ZŠ na Ulici Francisciho. „Víťazná práca ma zaujala témou využívania solárnej energie pri vykurovaní domov i v doprave. Je to naozaj aktuálna téma a aj popis toho celého je krásne urobený,“ zhodnotil víťazné dielko prevádzkový riaditeľ spoločnosti Dalkia Igor Kras.

Predseda poroty František Žoldák však mal aj iného favorita, ktorý napokon skončil na treťom mieste. „Mne sa zapáčila práca zobrazujúca ekologický dom, kde všetko funguje na princípe využitia energie slnečnej, veternej a tiež biopalív a kde sa klasické palivá a energia vôbec nepoužívajú. To znamená, že všetko, čo v dome a okolo domu je, je na báze ekológie“.

Práce umiestnené na všetkých troch prvých miestach poputujú do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať už 30.apríla v Košiciach. Autori víťaznej práce si v júni budú môcť užiť dvojdenný výlet s bohatým programom.

Ako chrániť našu Zem vedia už deti. Riešili otázku obnoviteľných zdrojov energie
36
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Ako chrániť našu Zem vedia už deti. Riešili otázku obnoviteľných zdrojov energie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM