Jaroslav Dodok Správy

Ako dlho bude trvať štrajk na školách? Sú ohrozené aj maturity?

Školskí odborári sa s vládou opäť nedohodli a všetko nasvedčuje tomu, že v pondelok sa na školách neobmedzený štrajk začne. Rozprávali sme sa s učiteľmi o ich platoch, školstve, ale aj tom, ako dlho by štrajk mohol trvať.

Ilustračný obrázok k článku Ako dlho bude trvať štrajk na školách? Sú ohrozené aj maturity?
Foto: Jaroslav Dodok

„Je smutné, že učitelia sa musia domáhať o zvýšenie platu štrajkom, ale naša trpezlivosť jednoducho pretiekla. Čakáme 20 rokov na adekvátne ohodnotenie, ktoré by nám zabezpečilo dôstojný život, ale aj motiváciu pre vykonávanie našej práce. Všetci učitelia si uvedomujú zlú finančnú situáciu štátu, ale rovnako vieme, že peniaze sú. Len sú zle prerozdelené alebo sa nimi niekto obohacuje (viď rôzne kauzy),“ hodnotí aktuálnu situáciu pre student24.sk učiteľ Ján Papuga z gymnázia v Bratislave.

Týždňový štrajk si učitelia nemôžu dovoliť

Dĺžku štrajku vopred zaručiť nevie nik, odborári naďalej tvrdia, že učiť sa na školách nebude až dovtedy, pokým vláda nebude súhlasiť s podmienkami odborárov. Učitelia však priznávajú, že veľkým problém bude to, že za každý deň štrajku sa im nielen zníži výplata, ale aj si budú musieť odviesť odvody sami. „Učiteľ – živiteľ rodiny, nebodaj manželský pár učiteľov si to nemôže dovoliť,“ reaguje na úvahu o týždennom štrajku Ján Papuga. Väčšina učiteľov sa však zhoduje, že je lepšie byť chudobnejší jeden mesiac, ako mať dlhé roky podpriemerný plat (dnes 45% z priemerného platu vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca v SR).

Učitelia taktiež potvrdzujú, že medzi nimi je silná podpora myšlienke, že ak neuspejú, tak budú štrajkovať aj v termínoch Testovania 9 a maturít.

Nízke platy učiteľov sú najväčší problém

Často počuť otázku, či ak učitelia budú mať vyššie platy, budú aj lepšie učiť? Taktiež či platy učiteľov sú najväčší problém školstva? Učitelia sa zhodujú, že áno. „Ak budú nízke platy v školstve, tak kvalitných a šikovných ľudí do školstva v budúcnosti nedostanete. Kvalitné školstvo stojí na kvalitných učiteľoch, nie na byrokratických reformách. Uvedomme si, že za 10 – 15 rokov veľmi veľa kolegov odíde do dôchodku a ak za nich nebude kvalitná náhrada, ta je de facto ohrozená budúcnosť Slovenska,“ upozorňuje učiteľ Ján Macek zo základnej školy v Prešove.

„Žiaľ, sme v kapitalistickej spoločnosti, nad rámec svojho platu nikto nepracuje, hoci zarába oveľa viac ako učitelia. Treba si uvedomiť, že od existenciálnych podmienok učiteľa sa odráža kvalita jeho práce. Prečo by mal robiť pre študentov niečo viac, čo mu nikto nezaplatí?“ pýta sa Ján Papuga.

Zároveň však priznávajú, že slovenské školstvo má problémov, a veľkých problémov ďaleko viac. Ján Macek kritizuje najmä „premnožené“ vysoké školy, ale trebárs aj to, že zo štátneho rozpočtu do školstva putuje na Slovensku 3,5 % z HDP (bez eurofondov). Priemer v Európe je takmer dva krát vyšší.

Vláda ešte bude s odborármi rokovať

Školskí odborári sa ani v pondelok na rokovaní s prezidentom a ministrami školstva a financií nedohodli a potvrdili začiatok štrajku na 26. novembra. Vláda však ešte chce pred začiatkom štrajku s odborármi rokovať. Tí naďalej požadujú zvýšenie platov pre učiteľov v budúcom roku o desať percent, vláda vraví, že viac ako päť percentné navýšenie nie je možné.

student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM