Monika Vengrínová Rôzne

Ako vykonávať kontrolu v obci? Odpoveď dá nová publikácia

Otázku, ako kontrolovať obec, či už zo strany vnútornej alebo vonkajšej, si kladie mnoho predstaviteľov samospráv, ale odpoveď v ucelenej podobe na Slovensku chýbala. Preto vznikla publikácia, ktorá pojednáva práve o kontrole v obecnej samospráve.

Ilustračný obrázok k článku Ako vykonávať kontrolu v obci? Odpoveď dá nová publikácia
Foto: Monika Vengrínová

Publikácia sa zaoberá súčasnou hmotnoprávnou a procesnoprávnou úpravou vzťahujúcou sa ku kontrolnému systému obecnej samosprávy, zohľadňuje dostupnú literatúru venovanú kontrole obcí a obsahuje návrhy de lege ferenda na zlepšenie právneho stavu a odstránenie interpretačných nejasností aplikačnej praxe.

Doposiaľ na Slovensku takáto publikácia nie je

„Toto dielo predstavuje prvý ucelený komplexný celok, ktorý pojednáva o tom, akým spôsobom môže byť kontrolovaná obec. Doposiaľ na Slovensku chýbalo dielo, ktoré by zo všetkých strán, to znamená aj zo strany vnútornej, aj zo strany vonkajšej kontroly, pojednávalo o tom, ako môže byť obec, či už pri nakladaní s finančnými prostriedkami alebo s majetkom, kontrolovaná,“ vysvetľuje dôvod vzniku monografie Kontrola v obecnej samospráve jeden z jej autorov JUDr. Jozef Tekeli, hlavný kontrolór mesta Spišské Podhradie, predseda Legislatívno-právnej komisie Združenia hlavných kontrolórov miest a obcí Slovenska a zároveň vysokoškolský učiteľ na Katedre ústavného práva a správneho práva Právnickej fakulty na Univerzite P.J.Šafárika v Košiciach. Druhým z autorov je JUDr. Marián Hoffmann, PhD., námestník okresného prokurátora v Poprade.

V monografii možno nájsť prvky vnútorného kontrolného systému, predovšetkým činnosť hlavného kontrolóra obce, ale i starostu obce, poslancov, či komisie obecného zastupiteľstva, ale i prvky vonkajšej kontroly zo strany Najvyššieho kontrolného úradu SR a Prokuratúry SR. Nemenej dôležitým bodom knihy je i spoločenská kontrola obecnej samosprávy a to prostredníctvom občanov alebo občianskej verejnosti využívaním petícií, sťažností alebo slobodného prístupu k informáciám.

Odpovedá na otázky predstaviteľov samospráv

Keďže na publikáciu takéhoto typu sa čakalo veľmi dlho, do života ju prišli uvítať aj predstavitelia niektorých samospráv. Nechýbal Michal Kapusta, zástupca primátora mesta Spišské Podhradie, starosta obce Ľubica Peter Repčák, starosta obce Batizovce Ivan Čičmanec, ale i zástupca primátora mesta Poprad Adrián Kromka.

„Ako predstaviteľ samosprávy sa úprimne teším, že táto publikácia uzrela svetlo sveta, pretože každodenný život v samospráve prináša množstvo otázok a nie vždy je jednoduché a ľahké nájsť na tieto otázky odpovede. Naozaj, všetky tie kompetencie sú upravené množstvom zákonov a nie je ľahké sa v nich vždy zorientovať. A nakoniec, aj tie zákony sú nie vždy jednoznačné. Preto som rád, že vyšla publikácia, ktorá bude nápomocná pri budovaní transparentnej, otvorenej samosprávy, pretože kontrola je nevyhnutná a je dôležité neustále ju prehlbovať,“ uvažuje viceprimátor.

Monografia je tak určená nielen kontrolným orgánom v obci, ale i jej jednotlivým predstaviteľom, a to starostom, primátorom, či členom obecných zastupiteľstiev, ktorí sa najmä v menších samosprávach, čiže v obciach do tisíc obyvateľov, stretávajú s problémami pri ustanovovaní funkcie hlavného kontrolóra i pri kontrole čerpania rozpočtu obce, či pri nakladaní s majetkom. „Publikácia tým, že obsahuje aj mnoho praktických príkladov a analyzuje rozhodnutia súdov, vlastne dáva odpoveď na otázky, ktoré si predstavitelia samospráv určite často krát kladú pri svojej praktickej činnosti,“ uzatvára spoluautor J. Tekeli.

kontrola v obecnej samospráve - kniha
11
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM