Tlačové správy

Ako vyzerať dobre v okuliaroch? Tieto tipy vám pomôžu

Aby sme sa v okuliaroch nielen dobre cítili, ale aby sme v nich aj dobre vyzerali, nemôžeme si vybrať prvé, na ktoré nám padne zrak.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyzerať dobre v okuliaroch?  Tieto tipy vám pomôžu
Zdroj: pixabay.com

Ak v optike nechcete stráviť priveľa času, môžete sa na výber vhodného rámu vopred pripraviť. Odborníci z JN Optik Service odporúčajú jednoduchý tip: postavte sa pred zrkadlo a nakreslite naň rúžom obrys svojej tváre. Z neho podľa základných čŕt tváre zistíte, aký typ okuliarov vám pristane.

Pred návštevou optiky si obkreslite svoju tvár na zrkadlo

Ako si vybrať rám, ktorý je vhodný pre vašu tvár? Ak sa budete riadiť nasledovnými radami, ktoré pre vás pripravili odborníci z JN Optik Service, budete v okuliaroch vyzerať skvelo. Vhodný tvar okuliarov si vyberiete tak, že sa postavíte pred zrkadlo a rúžom obkreslíte na zrkadlo vonkajšie obrysy vašej tváre. Aký tvar máte na zrkadle?

Ak je to kruh, čiže dĺžka a šírka vašej tváre sú takmer rovnaké, máte väčšie líca, jemnú bradu a nižšie čelo, vyberte si hranaté alebo obdĺžnikové rámy a výraznejšie farby. Naopak, vyhnite sa oblým tvarom rámov.

Pri štvorcovej tvári, kde dĺžka a šírka tváre sú takmer rovnaké, pričom máte výraznú hranatú sánku a široké čelo aj bradu, voľte oválnejšie a jemnejšie okuliare, ktoré sedia vyššie, čím predĺžia vašu tvár. Rovnako vhodné sú aj okuliare bez spodného okraja. Vyhýbať by ste sa ale mali hranatým okuliarom s rovným vrchom.

Ak vaša tvár vyzerá ako srdce, znamená to, že máte široké čelo a lícne kosti, no zároveň úzku bradu a malé ústa. V tom prípade budete dobre vyzerať v bezrámových okuliaroch, ale aj v okuliaroch bez spodného okraja. Hľadať by ste mali tenké kovové alebo priehľadné plastové okuliare. Krok vedľa urobíte, ak si kúpite výrazné a hrubé okuliare, ktoré by vaše črty tváre zdôraznili, namiesto toho, aby ich zjemnili.

Mačacie a okrúhle tvary zvýrazňujúce lícne kosti sa hodia ľuďom s kosoštvorcovou tvárou s úzkym čelom a sánkou a výraznými lícami. Naopak, nevhodné sú pre nich hranaté tvary, ktoré zvýraznia líca, ktoré sú už teraz dosť výrazné.

Ak sa vaša tvár podobá obdĺžniku, kde dĺžka tváre je väčšia ako jej šírka, máte výraznú sánku a vysoké čelo, vašou voľbou by mali byť okuliare, ktoré sú opakom vašej tváre. Zvoľte teda zaoblené a oválne okuliare. Dovoliť si môžete aj hlbšie rámy, určite sa však vyhnite obdĺžnikovým a hranatým tvarom.

S oválnou tvárou ste to vyhrali

Má vaše čelo, sánka aj brada rovnaké proporcie a tvár máte mierne dlhšiu ako širšiu a pripomína ovál? V tom prípade ste vyhrali v lotérii – môžete si dovoliť akýkoľvek typ okuliarov.

Ak však ide o pretiahnutý ovál, čiže vaša tvár je dlhšia ako širšia, ale nie je taká hranatá ako pri obdĺžnikovej tvári, vyhovovať vám budú hlbšie rámy, ktoré sú mierne okrúhle. Týmto výberom docielite rozšírenie a skrátenie tváre. V regáli ale nechajte ležať okuliare s príliš úzkym rámom, a to ako do hĺbky, tak aj do jeho šírky.

Na správnu tvár nielen správny tvar, ale aj materiál rámu

Aký materiál rámu zvoliť? Na výber máte plastové alebo kovové okuliare, pričom existujú v troch rôznych prevedeniach: celorám, rám na silon a vŕtaný rám.

Pri celorámových okuliaroch sa rám nachádza po celom obvode okuliarovej šošovky. Na tvári pôsobia výraznejšie ako ostatné prevedenia rámov. Ak sa pri celorámových okuliaroch rozhodujete medzi plastovými a kovovými, plastové pôsobia masívnejše. Z toho dôvodu, ak máte jemnú a subtílnu tvár, radšej zvoľte kovové okuliare. V súčasnosti sú síce plastové okuliare trendy, ale kovové sú stále decentné a ak potrebujete mať „business look“, vsaďte na kov.

Druhý typ rámov sú rámy na silón. Takéto okuliare majú v spodnej časti silónové lanko. Rozhodnite sa pre ne, ak vám pri čítaní vadí, že vidíte spodnú časť rámu. Sú vhodné aj vtedy, ak je vaša tvár príliš okrúhla a chcete ju predĺžiť – vrchnou časťou rámu zvýrazníte obočie a spodnou časťou tvár neohraničíte, preto pôsobí dlhšia, ako v skutočnosti je.

Ak ste predtým okuliare nenosili a obávate sa, že zmenia váš výzor, zvoľte si jemný vŕtaný rám, ktorý je ľahký a na tvári takmer neviditeľný. Vaša tvár sa nezmení a zároveň budete lepšie vidieť.

Nesmieme zabúdať ani na okuliarové šošovky

Z lekárskeho predpisu alebo z vyšetrenia od optometristu už viete, či potrebujete okuliare na diaľku, na blízko alebo len na počítač. S okuliarmi na blízko uvidíte ostro do vzdialenosti 35 až 45 centimetrov, všetko, čo bude ďalej, uvidíte rozostrené. S pracovnými, resp. kancelárskymi okuliarmi uvidíte ostro od 35 centimetrov až do dvoch metrov. Takéto okuliare by ste si mali vybrať v prípade, že pracujete v kancelárii a potrebujete vidieť na dokumenty na stole, ale aj na počítač, na kolegov alebo klientov, či na hodiny na stene.

Ak nevidíte dobre na diaľku ani na blízko a nechcete si okuliare na tvári prehadzovať, môžete sa rozhodnúť medzi bifokálnymi alebo multifokálnymi okuliarmi. Medzi týmito dvoma druhmi okuliarov je veľký rozdiel. Bifokálne majú dve ohniská: diaľku a blízko. Uvidíte s nimi ostro na vzdialenosť šiestich metrov a ďalej (diaľka) a na vzdialenosť 40cm (blízko). Všetky ostatné vzdialenosti (napríklad počítač, tabuľa v škole ak ste učiteľ) budú rozmazané. Multifokálne okuliare majú mnoho ohnísk – na diaľku, na strednú vzdialenosť (aj počítač) a samozrejme aj na blízko, preto s nimi uvidíte ostro na všetky vzdialenosti.

Teraz by ste mali presne vedieť, čo vám pristane a čo naopak menej. Ako sa však hovorí, lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť (v tomto prípade čítať), preto bez osobného výberu a skúšania to zrejme nepôjde. Kvalitné okuliare vám pomôžu vybrať odborníci v JN Optik. Nájdete ich v Poprade na Dostojevského ulici pri Výkriku (kde si môžete nechať odborne vyšetriť zrak a predpísať správne dioptrie), na západe v Limbe, a tiež aj vo Svite oproti obchodnému centru Billa.

PR: Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ člán­ku

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM