Dominika Pacigová Správy

Aktívne využívanie voľného času sa Jakubovi (18) vyplatilo: Dnes navrhuje zákony

Mladý Popradčan má 18 a už je členom expertnej skupiny navrhujúcej zákony. Založil aj samostatné občianske združenie. Aká bola jeho cesta k založeniu Národného mládežníckeho parlamentu?

Ilustračný obrázok k článku Aktívne využívanie voľného času sa Jakubovi (18) vyplatilo: Dnes navrhuje zákony
Foto: Popradský mládežnícky parlament

Jakub Dančo (18) je absolventom Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. Ide študovať manažment verejnej správy. Predsedá Popradskému mládežníckemu parlamentu a v januári založil Národný. Združuje v ňom mestské mládežnícke parlamenty vychovávajúce mladých aktívnych občanov.

Čo alebo kto ťa inšpiroval, aby si sa stal aktívnym študentom?
- Od dvanástich rokov som žil hlavne na internete. Hrával som počítačové hry, dokonca som bol štyri roky administrátorom najväčšieho česko-slovenského herného portálu. Už ma to nebavilo, mal som pocit, že sa potrebujem dostať viac do reálneho života. Vyhľadával som ponuky ako sa rozvíjať a našiel som už neexistujúce školenie Komprax. Vďaka nemu som sa naučil organizačným, komunikačným, prezentačným a iným zručnostiam.

Ako si sa dostal k Mládežníckemu parlamentu v Poprade?
- Dostal som 200€ na zrealizovanie vlastného projektu. Za cieľ som si určil prilákanie detí do knižnice. Zobral som deti z družiny a interaktívnou formou mali prerozprávať príbehy, ktoré sme im prečítali. Na Kompraxe som sa dopočul aj o existencii Mládežníckeho parlamentu v Poprade. Krátko na to mali u nás v škole prezentáciu. Svoje skúsenosti som chcel zužitkovať a pokračovať v aktívnom živote. Príležitosť som mal ako na tanieri – hneď som sa k mládežníckemu parlamentu pridal.

Mohol by si objasniť, čo taký parlament robí?
- Za posledný rok náš parlament zorganizoval viacero podujatí. Medzi najväčšie patrila Apriliáda – na dve hodiny sa študenti postavili do výkladu v obchodnom centre a prezentujúc ich oblečenie získavali hlasy návštevníkov. Ďalšími boli Halloween walk, Študentský ples, Živé knižnice či stretnutia zástupcov žiakov zo škôl. Často vypomáhame ako dobrovoľníci na iných podujatiach. Vidieť ste nás mohli na futsale, dni detí, pomáhať v útulku, na festivale Made in Slovakia a Viva Italia. Pripomenuli sme si výročie Dňa víťazstva nad fašizmom aj prvý transport Židov.

Možno by viacerí očakávali, že budete zasadať ako v parlamente alebo radiť mestu v oblasti mládeže…
- Popradský mládežnícky parlament od roku 1998 do nejakého roku 2012, teda skoro 15 rokov, fungoval ako poradný orgán mesta a organizačne mu podliehal. Vtedy boli členovia normálne delegovaní školou. Stretnutia boli vedené formálnejšie. Pripomínalo by vám to klasické mestské zastupiteľstvo.

Parlament sa však zhruba pred štyrmi rokmi dostal do sporov s mestom. Nebol som vtedy členom, neviem, čo presne za tým stálo. Parlament sa tak stal samostatným. Členstvo máme doteraz ponechané na dobrovoľnej báze.

Viacero mládežníckych parlamentov v iných mestách má tiež problém s členským zastúpením. Som súčasťou expertnej pracovnej skupiny pre tvorbu legislatívy v oblasti participácie mládeže. Tam sa tomu venujeme a čoskoro bude pripravená definícia do zákona – čo je mládežnícky parlament a ako približne by mal fungovať. Bude to prvý obrovský míľnik pre mládežnícke parlamenty.

Prišiel si aj s myšlienkou Národného mládežníckeho parlamentu. Čo predchádzalo jeho založeniu?
- Bol som zaskočený, keď som zistil, že mládežnícke parlamenty nie sú na Slovensku tak dobre rozvinuté, aj keď niektoré existujú skoro 20 rokov. Mládežnícke parlamenty na celoslovenskej úrovni nikto nezastupoval, nikto ich nezdružoval. Nevedelo sa, koľko ich je na Slovensku, ani kde sú. Založil som najprv skupinu na Facebooku. Našiel som kontakty na všetky existujúce mládežnícke parlamenty a obecné rady mládeže. Pozval som ich tam, a teraz má skupina takmer 300 členov. Predpokladáme však z prieskumu, ktorý sme robili, že komunita je dvakrát väčšia.

Po roku som videl, že skupina nestačí. Bolo to v dobe, keď som náhodou na školení stretol dnešnú predsedníčku českého Národného parlamentu detí a mládeže. Využil som jej skúsenosti z Česka a priniesol združenie na Slovensko.

O čo tu vlastne ide?
- Národný mládežnícky parlament je samostatným občianskym združením. Nie je nijako viazaný na žiadny štátny orgán. V súčasnosti má Národný mládežnícky parlament 17 členských organizácii a od septembra by to malo byť 22 členov z rôznych miest Slovenska. Umožňujeme vymieňanie skúseností a kontaktov medzi jednotlivými mládežníckymi parlamentmi. Tiež zastupujeme ich záujmy na celoslovenskej úrovni.

Ako prebiehajú stretnutia členov, keďže je každý z iného kúta Slovenska?
- Mítingy máme väčšinou internetové, keďže nie je najľahšie zorganizovať stretnutie zástupcov z 20 miest naživo. Rozhodnutia sa rovnako prijímajú online.

Máte možnosť zasahovať aj do národnej politiky?
- Do národnej politiky zatiaľ nezasahujeme. Prv budujeme vnútorné štruktúry a robíme si poriadok medzi sebou. Do dvoch rokov by sme chceli mať vplyv na ľudí s rozhodujúcou právomocou. O to predsa ide. Účasť a aktívne občianstvo je o tom mať právo, prostriedky, priestor, možnosť a podporu podieľať sa a ovplyvňovať rozhodnutia. Prispievame tak k budovaniu lepšej demokratickej spoločnosti. Mladí ľudia nemôžu o demokracii len počúvať. Musia mať priestor demokraciu uplatňovať a formovať rozhodnutia ľudí s rozhodujúcou právomocou. To hovorí aj Revidovaná Európska charta o participácii mladých ľudí na miestnom živote.

Aké sú vaše ciele do budúcna?
- V každom meste na Slovensku chceme mládežnícky parlament. Mladí ľudia sa budú prostredníctvom nich vyjadrovať ku krokom mesta. To by sme radi dosiahli do piatich rokov. Chceme urobiť poriadok medzi sebou, mládežníckymi parlamentmi, dohodnutím sa na spoločnej stratégii. Keď budú naše vnútorné štruktúry riadne fungujúce, začneme sa vyjadrovať aj ku štátnym krokom v oblasti mládeže a vzdelávania.

Pocíti Národný mládežnícky parlament aj širšia verejnosť?
- O vyjadreniach mládežníckych parlamentov bude spoločnosť ešte veľa počuť. Tento rok bude náš najsilnejší za posledných 20 rokov. Neskôr verejnosť pocíti vplyv našich stanovísk na štátnu politiku v oblasti mládeže a vzdelávania. Či už vo vyjadreniach pre médiá alebo implementovaním našich návrhov do reálnych zmien a reforiem.

Očakávam, že naša spoločnosť spočiatku nepochopí názory mladých. Ľahko sa ich dá odbiť rečami, ako nič nezažili, veľa toho nevedia, a ako sú príliš mladí na to, aby sa vôbec vyjadrovali. Pre mladých to bude spočiatku frustrujúce. Minimálne ja ich však budem podporovať v tom, aby pokračovali. Verím, že po čase všetci nájdeme pochopenie a rešpekt pre názory mladých ľudí a celá spoločnosť z mladíckej odvahy a dravosti vyťaží.

Aktívne využívanie voľného času sa Jakubovi (18) vyplatilo
5
Galéria
Foto: Popradský mládežnícky parlament
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM