Monika Vengrínová Rôzne

Aktívnych mladých máme aj v Poprade: Svet okolo seba chcú meniť k lepšiemu

Popradských stredoškolákov sa život v našom meste týka. V rámci mládežníckeho parlamentu organizujú rôzne podujatia, zapájajú svojich rovesníkov do aktivít, majú snahu pomáhať Popradu a ľuďom v ňom. Aktuálne rozbehli projekt aktívneho občianstva u mladých.

Ilustračný obrázok k článku Aktívnych mladých máme aj v Poprade: Svet okolo seba chcú meniť k lepšiemu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt podporuje program Mládež v akcii a zameraný je práve na pozdvihnutie aktívneho občianstva u mladých ľudí v Poprade. Financovaný je Európskou úniou a potrvá do septembra. V rámci neho členovia mládežníckeho parlamentu navštevujú základné a stredné školy a snažia sa zaktivizovať žiakov a študentov v našom meste.

„Na školách robíme aktívne prezentácie, rozprávame o našom mládežníckom parlamente a o organizácii, ktorá projekt podporuje. Nezabúdame ani na workshopy, aby si mladí ľudia uvedomili, že aj aktívny mladý občan je cool. To je jedna časť projektu, druhou sú tzv. živé knižnice, v rámci ktorých si budeme pozývať mládež, ale i dospelých, ktorých sa týka táto téma,“ predstavuje projekt vedúca Mládežníckeho parlamentu v Poprade Natália Stupková.

Parlament stále hľadá nových členov

V rámci projektu sa na školách žiaci základných a stredných škôl i aktívne zapájajú. Píšu a kreslia, ako si predstavujú aktívne občianstvo, či ako by si predstavovali naše mesto. Na jeho konci plánujú členovia parlamentu výstup v podobe konferencie s niektorými účastníkmi. Jedným z cieľov projektu je okrem iného tiež nabrať nových členov. Nováčikmi medzi aktívnou mládežou sú i stredoškoláci Jakub a Adrián.

„Ja som sa rozhodol prísť sem preto, lebo ma zaujala práve prezentácia členov parlamentu na našej škole a keďže sa snažím aktivizovať sa, tak som sa rozhodol pripojiť sa k nim,“ povedal Jakub Dančo a jeho spolužiak Adrián Pitoňák dodáva: „Ja od členstva tu očakávam, že spoločne možno dokážeme vytvoriť projekty, ktorými môžeme zlepšiť miesto, kde žijeme. Mám aj vlastné nápady, ktoré by som chcel realizovať“.

Chcú nadviazať spoluprácu i s mestskými poslancami

Členovia mládežníckeho parlamentu tak majú snahu niečo vo svojom okolí zmeniť k lepšiemu a hlavne zapájať mladých ľudí do rôznych aktivít. Organizujú kultúrne, či športové podujatia, plesy a tiež majú galériu mladých. Ich snahou je dostať sa do komisií na mestskom úrade, aby sa i oni sami mali možnosť vyjadrovať k veciam, ktoré sa ich priamo dotýkajú. Radi by nadviazali užšiu spoluprácu s poslancami mestského zastupiteľstva, zatiaľ sa im to však nepodarilo.

Chcú tiež pomáhať mestu a jeho obyvateľom, aktuálne pripravujú akciu, v rámci ktorej chcú vyzvať ľudí, aby priniesli kilo trvanlivých potravín, ktoré chcú potom odovzdať sociálne slabším rodinám. „Aktívny mladý občan je podľa mňa človek, ktorý sa zaujíma o to, čo sa okolo neho v meste deje, a ktorý sa snaží prispieť k rozvoju mesta aspoň malou čiastkou,“ dodáva vedúca mládežníckeho parlamentu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM