Marcel Mojžiš Rôzne

Aktualita z Popradu: V nemocnici podalo 130 sestier a pôrodných asistentiek výpovede!

Akcia hromadných výpovedí už zasiahla aj naše mesto. V popradskej nemocnici totiž sestry a pôrodné asistentky podali taktiež výpovede. Učinilo ich tak 130.

Ilustračný obrázok k článku Aktualita z Popradu: V nemocnici podalo 130 sestier a pôrodných asistentiek výpovede!
Zdroj: TASR

Sestry a pôrodné asistentky podali výpovede aj v popradskej nemocnici, urobilo ich tak 130. K hromadným výpovediam dnes pristúpili aj sestry z Fakultnej nemocnice v Trnave a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. O ukončenie pracovného pomeru požiadali minulý týždeň sestry zo Žiliny, Prešova a Bojníc.

Ministerstvo si počká na záver dňa

„Dokopy je tak v nemocniciach ku dnešnému dňu 958 hromadných výpovedí, očakávame ďalšie,“ informovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Sestrám sa nepáči zákon, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Trvajú na troch požiadavkách. Zákon musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú tiež zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy každé tri roky praxe. Žiadajú, aby sa o pacientov staral dostatok zdravotníkov, aby sa peniaze využívali efektívne, či prijali sa opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa jeho hovorcu Petra Bublu situáciu sleduje. „Počkáme si na záver tohto dňa a potom to vyhodnotíme,“ povedal. Minister je v kontakte s riaditeľmi dotknutých nemocníc. „Stále platí, že v nemocniciach majú postupovať tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ podotkol Bubla.

Kedy začnú výpovede platiť?

Výpovede začnú platiť vo februári budúceho roka. Čislák chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí, že bude dosť času na to, aby sa „veci dali do poriadku“. „Ak majú sestry pochybnosti o výške mzdy, mali by sa riaditeľov spýtať na svoje nové platobné dekréty,“ povedal v piatok (27.11.) na tlačovej konferencii.

Čislák označil akciu hromadných výpovedí za politicky motivovanú. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká potvrdila, že chce kandidovať do parlamentu. Ubezpečila však, že v tejto veci nejde o politické záležitosti. „Je to iba vyústenie dlhodobej ignorácie požiadaviek sestier,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM