Martin Sýkora Rôzne

Alergici to majú ťažké hlavne v lete: Alergény sú všade

Mať alergiu nie je nič príjemné. Zatiaľ čo v zime sa alergikom ako tak uľaví, v lete prežívajú neraz trápenie.

Ilustračný obrázok k článku Alergici to majú ťažké hlavne v lete: Alergény sú všade
Zdroj: TASR

Leto je obdobím najväčšieho výskytu peľov tráv, burín a obilnín. A nepomôže ani ozón. V nízkych vrstvách atmosféry sa ozón v lete zvýšene uvoľňuje – najmä po búrke, čo prejavy alergie zosilní. Nie je preto vôbec zvláštne, že prvé príznaky peľovej alergie, ako sú svrbenie a začervenie očí, nádcha a kašeľ, sa objavia práve v letných mesiacoch. Na celom území Slovenska sa v uplynulých dňoch naplno prejavilo dominantné postavenie peľu bylín, najbohatšie zastúpených peľom tráv z čeľade lipnicovitých.

„Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najvýznamnejším alergénom aj pre najbližšie mesiace, je v plnom prúde. Výskyt peľu tráv v ovzduší je v mestách najviac ovplyvňovaný nepravidelným kosením trávnikov na sídliskách a okolitých voľných plochách,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.. Pokles denných hladín peľu bude podľa nej lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a s oteplením budú naďalej narastať aj denné koncentrácie spór húb.

Pred alergiami sa neschováte ani doma. V lete totiž vrcholí výskyt roztočov v matracoch, paplónoch a kobercoch. Pre mnohých alergikov nie je východiskom ani odchod k moru. Naopak, ich stav sa tam môže výrazne zhoršiť. Sú to tí, ktorí sú alergickí na spóry plesní. Rizík je veľa, ako stromov vo vašej blízkosti.

"Z peľu drevín sa v ovzduší ešte vyskytoval peľ gaštanu, borovice, smreka, bazy a lipy. Kvitnú ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny a pribudlo aj peľu burín – skorocelu, štiavu i mrlíkov,“ priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku. Dodala, že na celom území stúpli aj denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín, ktorým sa však pripisuje len menší alergiologický význam.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM