Pavol Krupka Rôzne

Andrej Kiska: 17. november je výnimočný sviatok v našom kalendári

Sedemnásty november 1989 nám pripomína, akú moc a silu má sloboda, pravda, nádej, dôstojnosť, spravodlivosť, slušnosť. A akú majú tieto hodnoty moc a silu, ak sa ľudia za tieto hodnoty postavia, hoci nevedia, ako dopadnú dejiny.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska: 17. november je výnimočný sviatok v našom kalendári
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: TASR

Pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie to v nedeľu povedal prezident SR Andrej Kiska na spomienkovej slávnosti v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Deň boja za slobodu a demokraciu – 17. november, označil Kiska za „za úplne výnimočný sviatok v našom kalendári a v našich dejinách spomedzi všetkých sviatkov a dôležitých výročí“. Zdôraznil, že za 25 rokov prešlo Slovensko neuveriteľnú cestu.

V novembri 1989 príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe zbili študentov demonštrujúcich pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva za základné ľudské práva. Postupne udalosti na podporu študentov a na vyjadrenie odporu voči socialistickému zriadeniu nadobúdali väčší rozmach, až vyústili do pádu režimu.

Podnetom na vyhlásenie Medzinárodného dňa študentstva sa stali udalosti na jeseň 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava. Okupácia českých území nemeckými vojskami vyvolala v uliciach Prahy 28. októbra 1939 demonštráciu v spojitosti s oslavami vzniku Československa. Pri zrážke medzi demonštrantami a ozbrojenými zložkami zahynul mladý robotník Václav Sedláček. Trinásti ďalší účastníci demonštrácie utrpeli ťažké zranenia, medzi nimi aj študent medicíny Univerzity Karlovej Jan Opletal, ktorý o dva týždne zraneniam podľahol.

Opletalova smrť vytiahla 17. novembra 1939 do ulíc stovky vysokoškolákov, aby sa pochodom cez mesto s medikom dôstojne rozlúčili pred pohrebom v dedinke Lhota nad Moravou. Strety s políciou a nemeckými vojakmi trvali celý deň a mali tragické následky. Špeciálne nemecké komandá SS a SD prepadávali vysoké školy a internáty v Prahe, Brne a Příbrame. Nasledovali popravy bez súdu, vyše 1200 študentov odvliekli do koncentračného tábora Sachsenhausen-Oranienburg. O bleskovej protištudentskej akcii rozhodol 16. novembra v Berlíne nemecký vodca Adolf Hitler.

Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) schválilo 9. mája 1990 zákonom 17. november – Deň boja študentov za slobodu a demokraciu – ako pamätný deň ČSFR. Poslanci NR SR dňa 25. októbra 2001 rozhodli schválením príslušného zákona, že 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu – bude štátnym sviatkom SR.

17. november 1989 v Prahe
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM