Monika Vengrínová Správy

Anton Danko: Čaká nás najťažší rok za posledné desaťročie

Blíži sa rok 2013 a celosvetová hospodárska kríza neustáva. Naopak, hrozí ďalšia, tentokrát rozpočtová. Ak nedôjde k dohode, pravdepodobne si opasky budeme uťahovať ešte pevnejšie. Čaká sa znižovanie rozpočtov i nižšie čerpanie európskych zdrojov. Ako na tom bude Poprad?

Ilustračný obrázok k článku Anton Danko: Čaká nás najťažší rok za posledné desaťročie
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

„Podľa mňa to bude najťažší rok za celú moju desaťročnú primátorskú kariéru, takže z toho máme trošku obavy, ale musíme to všetko zvládnuť. Najdôležitejšie je, aby sme pokryli bežné výdavky, zabezpečili bežný chod mesta. Naozaj ide o ohrozenie fungovania mesta, až takto ďaleko to zašlo. Nemyslím si ale, že by to bolo vinou vlády alebo parlamentu, táto situácia je naozaj celoeurópska,“ hovorí primátor Popradu Anton Danko.

Kde všade sa bude šetriť, sa ukáže na decembrovej schôdzi mestského zastupiteľstva, kedy sa bude schvaľovať rozpočet na budúci rok. Už teraz však kraje podpísali s vládou memorandum, v ktorom sa zaviazali v roku 2013 šetriť verejné financie.

„Pre nás to znamená o približne 5,6 milióna eur menej finančných prostriedkov ako v tomto roku. Som však presvedčený, že keď sme zvládli rok 2010, keď sme museli ísť dole až o desať miliónov, tak zvládneme aj túto situáciu. Najmä, keď plánujeme zabezpečiť niektoré veci ešte do konca tohto roka,“ premýšľa predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Ide napr. o preddavky pre SADky zabezpečujúce dopravu a pod., čo by mohlo podľa Chudíka znamenať zníženie financií nie o 5,6 milióna eur, ale len asi o tri milióny.

„Uvidíme, ako sa vláde v spolupráci so samosprávami podarí zabezpečiť fungovanie štátu. Našťastie sa podarilo nadviazať a aj udržať veľmi štandardnú formu komunikácie, kde každý chápe, že v tejto situácii je nutné priniesť obeť. Verím však, že aj toto ťažké obdobie sa bude dať zvládnuť,“ vysvetľuje predseda NRSR Pavol Paška. Návrh štátneho rozpočtu sa bude prerokovávať už budúci týždeň, čo nielen pre poslancov znamená najdôležitejšiu parlamentnú schôdzu roka. Podľa Paškových slov je podaných množstvo návrhov zákonov upravujúcich okrem iného i daňové príjmy fyzických a právnických osôb. To sa samozrejme dotkne aj slovenských občanov, teda aj obyvateľov Popradu.

Primátor však k zvyšovaniu daní pre Popradčanov pristúpiť nechce: „Zatiaľ sa tomu chcem brániť, ale to sa uvidí až na decembrovom zastupiteľstve, podľa toho, aké dostaneme čísla. A keď budeme vedieť už aj presné exaktné čísla zo strany štátu, potom sa k tomu budeme musieť postaviť. Pevne však verím, že k zvyšovaniu daní nedôjde. Ak by bol ale ohrozený bežný chod mesta, museli by sme niečo robiť“.

Podľa Chudíkových slov sa v prípade potreby bude šetriť skôr na mzdách, či na energiách jednotlivých mestských, či krajských organizácií, čiže na šetrení spotreby, ako na prepúšťaní alebo pozastavení už rozbehnutých rozvojových projektov. Dôležité tiež bude, aby ostalo na samotný rozvoj, na investičnú výstavbu a pod. „Pevne verím, že to zvládneme,“ dodáva predseda samosprávneho kra­ja.

Čaká nás najťažší rok za posledné desaťročie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM