Peter Handzuš Krimi

Auto nie je výklad. Cennosti v ňom nenechávajte

Motoristi, ktorí parkujú svoje autá na parkoviskách vo Vysokých Tatrách si už v týchto dňoch opäť nájdu za stieračom modrý leták. V ňom hliadky Mestskej polície v štyroch jazykových mutáciách upozorňujú na prípadné riziká číhajúce na odstavené autá.

Ilustračný obrázok k článku Auto nie je výklad. Cennosti v ňom nenechávajte
Zdroj: TASR

„Každoročne, zvlášť v letnom období prízvukujeme dovolenkárom v Tatrách ich vlastnú zodpovednosť. Nielen za osobnú bezpečnosť, ale aj za autá, ktoré na nich čakajú počas celodennej túry. No niekedy len počas výberu peňazí z bankomatu,“ prízvukuje zástupca náčelníka MsP Jozef Štefaňák opodstatnenosť ostražitosti a dodáva, že „na vykradnutie auta, či jeho odštartovanie spred hotela stačia šikovnému zlodejovi tri minúty, no vám môže pokaziť celú dovolenku.“

Podľa neho policajtom záleží na tom, aby si turisti z Tatier odniesli iba pekné spomienky. Hliadky preto už šiesty rok v rámci osvetovej kampane letákom označkujú autá, ktorým skontrolovali uzamknuté zámky a uzatvorené okná. Aj to, že autá sú pod dozorom, by prípadných zlodejov mohlo odradiť. Turisti sa z neho aj v poľštine, nemčine či slovenčine dozvedia zopár cenných rád pre spokojnú dovolenku vo veľhorách a na podhorí.

Auto nie je výklad

„Auto nie je výklad. Preto by v ňom nemali ostávať bez dohľadu cennosti, fotoaparáty, notebooky či peňaženky plné kreditiek,“ upozornil Štefaňák. Už sa podľa neho stalo, že policajti objavili na uzamknutom terénnom aute stiahnuté okno, cez ktoré sa ktokoľvek mohol načiahnuť za príručnou taškou s peniazmi.

Spolupracujú aj s Poliakmi

Letáková kampaň je súčasťou cezhraničnej spolupráce slovenskej MsP Vysoké Tatry a Poprad a Straźi Miejskej v Zakopanom, ktorú prvá spomínaná iniciovala. „Preto by nemali byť vodiči prekvapení, ak sa s podobnou ozdobou za stieračom vrátia aj od našich severných susedov. Leták nájdete aj na pulte Obvodného oddelenia Policajného zboru Vysoké Tatry v Starom Smokovci, mestských policajtov Tatier a Popradu, či v turistických Tatranských informačných kanceláriách. A keby vám predsa po návrate k autu niečo nesedelo, z letáka sa dozviete aj prepotrebné kontakty,“ zdôraznil Štefaňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM