Marián Handzuš Rôzne

Avizované minulotýždňové sčítavanie kamzíkov sa kvôli počasiu preložilo

Sčítavanie kamzičej populácie v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa uskutoční vo štvrtok 28. októbra. Minulotýždňové avizované spočítavanie kamzíkov sa nekonalo kvôli zlému počasiu.

Hovorca Štátnych lesov TANAPu Marián Šturcel informoval, že po dohode so Správou TANAPu sa termín zmenil. Tento týždeň tak bude počas dvoch dní v takmer 60 lokalitách v 12 ochranných obvodoch od Zverovky až po Tatranskú Javorinu sčítavať kamzíky približne 100 ich pracovníkov.
Každoročne sa tak deje v zmysle programu starostlivosti o zver. V liptovskej časti Tatier budú kamzíky sčítavať pracovníci Správy TANAPu a na poľskej strane zamestnanci Tatranskego parku narodowego. Šturcel doplnil, že kým jesenným sčítaním sa zaznamenáva kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou, jarné je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat. Lesníci zistili, že v tohtoročnom jarnom období žilo v slovenských i poľských Tatrách spoločne 678 kamzíkov, z toho takmer 100 mláďat.
Počas viac ako 50-ročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali ich najnižší počet koncom 90. rokov. Vtedy bolo na území Tatier menej ako 200 jedincov. Najviac kamzíkov žilo v Tatrách v roku 1964.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM