Radka Deckerová Rôzne

Až 14 vybraných plemien na čiernej listine: Priťaží sa aj pitbulom

Prísnejšie pravidlá chovu majú po dnešnom rokovaní vlády platiť len pre 14 vybraných plemien psov, ktoré sa dostali do zoznamu plemien psov so sprísneným držaním.

Ilustračný obrázok k článku Až 14 vybraných plemien na čiernej listine: Priťaží sa aj pitbulom
Zdroj: Webnoviny.sk

Pôvodne mali platiť aj pre kategóriu tzv. nebezpečných psov, za ktoré sa považujú psy akýchkoľvek plemien. Malo ísť o psov, ktoré už nejakého človeka bezdôvodne napadli.

Táto kategória vššak vyvolala medzi ministrami veľkú diskusiu, najprv rokovanie o novele prerušili a potom ju s pripomienkami schválili.

„Je to jeden zo zákonov, kde si myslím, že tej téme asi každý rozumie, za to je aj vždy tak veľa pripomienok,“ povedal po rokovaní predkladateľ novely Ľubomír Jahnátek. Kategória nebezpečný pes sa napokon v novele nespomína.

„Útoky jazvečíkov a úplne malých plemien – toto odtiaľ úplne vypadlo,“ dodal minister s tým, že pre nebezpečné psy zostanú len pravidlá, ktoré doteraz už v legislatíve boli. Rezort novelou reaguje na nedávnu sériu psích útokov, pri ktorých vážne zranili ľudí, v jednom prípade dokonca pitbul spôsobil smrť človeka.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM