Pavol Krupka Kultúra

Bella Arabia na námestí: Havajské legendy a orientálne tance korunovala ohňová šou

Tanečníčky sa vlnili v rytme Orientu i ďalekého Havaja a na záver predviedli ohňovú šou. Na popradskom námestí vystúpila domáca tanečná skupina Bella Arabia spolu s tanečníkmi a hudobníkmi z iných častí Slovenska. Spolu sa zúčastnili na tanečnom workshope a havajské tance boli výsledkom ich úsilia.

Ilustračný obrázok k článku Bella Arabia na námestí: Havajské legendy a orientálne tance korunovala ohňová šou
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Večerný tanečný program ovial popradské námestie dychom ďalekého Havaja i o niečo bližšieho Orientu. Havajské rytmy a harmónie sprevádzali tanečníčky a tanečníkov z Popradu a z iných miest pod vedením lektorky havajského tanca Jany Mattovej z Bratislavy. V rámci sprievodného slova povedala, že hula je tanec veľkej lásky, svetla, súznenia, prijatia a radosti a dokáže vyvolať takú pohodu, ako máločo iné. Tanec hula má aj svoj mimotanečný obsah, v tom sa nelíši od tancov iných národov. Vyjadruje príbehy, pocity, minulosť aj súčasnosť ľudí z Havaja.

V druhej časti programu už účinkovali domáce tanečníčky samostatne. Zatancovali úplne nové choreografie, trochu netradične so sprievodom živých nástrojov. Niekoľko rokov sa ako členky občianskeho združenia Bella Arabia venujú umeleckému stvárňovaniu a propagácii orientálnych tancov. Choreografie si členky skupiny vytvárajú samy. Špeciálnou časťou ich vystúpení je ohňová šou, ktorej nácviku sa venujú štyri členky združenia zo sekcie ManaAhi.

Tanec s ohňom zakončil aj popradské nedeľné vystúpenie. Publikum po celý čas programu nešetrilo priazňou a účinkujúcich tanečníkov mnohokrát odmenilo potleskom.

Z vystúpenia sme pripravili dve videá. V závere prvého uvidíte, ako popradské tanečníčky zvládli havajský tanec. V druhom videu sú zachytené orientálne tance a ukážka z ohňovej šou.

Bella Arabia: Havajské legendy, orientálne tance a ohňová šou
2
Galéria
Bella Arabia: Havajské legendy, orientálne tance a ohňová šou
15
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM