Peter Handzuš Rôzne

Betlehemské svetlo na Lomnickom štíte

Skauti z podtatranskej oblasti vyniesli betlehemské svetlo na Lomnický štít.

Skauti z podtatranskej oblasti vyniesli dnes betlehemské svetlo na najvyššie obývané miesto na Slovensku, do výšky 2633 metrov nad morom, na Lomnický štít. „Máme informáciu o tom, že nikde v okolitých krajinách sa podobná akcia neuskutočňuje, takže je predpoklad, že toto betlehemské svetielko je v súčasnej dobe na najvyššie položenom mieste,“ priblížil koordinátor akcie Martin Gallik.

Ide o tradičné podujatie, tento rok putovalo svetielko na Lomnický štít už 18. raz. „Toto svetielko prišlo k nám z Betlehema, priniesli ho rakúski skauti, my ho preberáme a odovzdáme Poliakom, ktorí ho posunú ďalej do krajín východnej a severnej Európy,“ doplnil Gallik.

Skauti z podtatranskej oblasti, ktorí dnes svetlo vyniesli na Lomnický štít, to majú aj za odmenu, za celoročný program a za to, ako sa zapájajú do jednotlivých akcií. „Oni sa vždy na to tešia, je to pre nich zážitok,“ konštatoval. Každý rok sú na cestu lanovkou vybraní iní skauti.

Tento rok urobili organizátori miernu modifikáciu programu. „Okrem toho, že sme svetielko vyniesli na Lomnický štít, tak ho odovzdáme aj do observatória tu na Skalnatom plese a navštívime tiež chatára na Skalnatom plese,“ vysvetľuje. Je to kvôli tomu, že aj tieto dve miesta sú navštevované a obývané počas vianočných sviatkov. „Je to taká malá zmena, ale chceli by sme to takto robiť aj v ďalších rokoch,“ uzavrel Gallik.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM