Peter Handzuš Krimi

Betlehemské svetlo pokoja už svieti na Lomnickom štíte

Betlehemské svetlo pokoja už žiari na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách. Na toto najvyššie stále obývané miesto na Slovensku, ležiace v nadmorskej výške 2632 metrov nad morom, ho dnes v dopoludňajších hodinách vyniesli skauti z Podtatranskej skauts

„Už sedemnástykrát bude Betlehemské svetlo pokoja svietiť návštevníkom, ako aj stálej službe zamestnancov Tatranských lanových dráh, Meteorologického a Astronomického ústavu a observatória Slovenskej akadémie vied na Lomnickom štíte. Takto sa dostane aj k tým ľuďom, ktorí by inak nemali možnosť si ho pre pracovné povinnosti odpáliť,“ povedal koordinátor podujatia Martin Gallik. Skautom pri vynesení svetla prialo aj počasie, podľa Gallika bolo mimoriadne prajné.
Plamienok lásky, nádeje a pokoja z Baziliky narodenia Pána v Betleheme prekonal počas výstupu z Popradu na Lomnický štít výškový rozdiel 1960 metrov a dvoma lanovkami vzdušnú vzdialenosť 5,5 kilometra. Hore ho v lanovke vyviezli dve posádky, čiže okolo 30 skautov. Skauti sa z Popradu dostali do Tatranskej Lomnice, odkiaľ sa presunuli na údolnú stanicu kabínkovej lanovky, svetlo potom previezli na Skalnaté pleso a odtiaľ na Lomnický štít.
„Vynesenie Betlehemského svetla pokoja na Lomnický štít je vyvrcholením tohto tradičného skautského podujatia. Svoju tohtoročnú púť po Slovensku odštartovalo len túto tretiu adventnú nedeľu, kde si ho z rúk skautov prevzali poľskí harczeri v Kostole sv. Petra a Pavla v Novom Smokovci,“ objasnil Gallik.
Poliaci tak zabezpečia rozvoz v štyridsaťmi­liónovom Poľsku a odovzdajú vianočnú štafetu Ukrajine, pobaltským štátom a Bielorusku. Betlehemské svetlo pokoja tak môže vďaka skautom z celej Európy žiariť v takmer 25 štátoch Európy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM