Martin Sýkora Samospráva

Bez prekvapenia: O zámere vybudovať lávku ponad cestu 1/66 poslanci nerokovali

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade mali poslanci rokovať aj o vybudovaní pešej lávky medzi Lidlom a obchodným centrom Max.

Ilustračný obrázok k článku Bez prekvapenia: O zámere vybudovať lávku ponad cestu 1/66 poslanci nerokovali
Foto: Peter Handzuš

Wzoš lávku podporil

Mesto Poprad vlastní projektovú dokumentáciu pešej a cyklistickej lávky nad cestou 1/66 v lokalite medzi starým a novým Juhom, na základe ktorej bolo vydané už aj právoplatné stavebné povolenie. Bezpečný prechod medzi oboma nákupnými zónami je podľa samosprávy možné preklenúť len nadúrovňovým spôsobom. „Dnes je možné tadiaľ prejsť len cez frekventovanú komunikáciu, prístup je náročný a pre mnohých, najmä invalidov a mamičky s kočíkmi, pre početné schody skoro neprekonateľný,“ upozornil viceprimátor Igor Wzoš, ktorý viedol zasadanie mestského zastupiteľstva (MsZ), keďže popradský primátor mal v tom čase vážne pracovné rokovanie, po ktorej ho čakal služobná cesta.

Táto trasa je v územnom pláne mesta vytýčená ako cyklotrasa a peší ťah. Na základe projektovej dokumentácie boli schválené investičné prostriedky na realizáciu stavby, avšak podmienené získaním finančných zdrojov z eurofondov. Wzoš dodal, že v rámci investičnej akcie prebehlo úspešné verejné obstarávanie s lehotou viazanosti ponúk do 31. augusta. Vysúťažená suma na realizáciu stavby je vo výške takmer 290 000 eur.

Zdroj: poprad.dnes24.sk

Odniekiaľ nikam

Tento bod nakoniec z rokovania stiahli. „Schválili by sme lávku, ktorá by viedla od niekiaľ nikam. Obhajoval som tú lávku na mestskej rade, ale zároveň som vyjadril aj obavy, že by mohla byť postavená niekoľko rokov a čakala by na napojenie na strane, ako je Lidl,“ zdôvodnil poslanec Štefan Pčola.

Nedotiahnutý projekt

Podľa nezávislej poslankyne Anny Schlosserovej sa vybudovanie lávky v MsZ tak skoro schvaľovať nebude, keďže projekt nie je dotiahnutý do konca. „Treba dotiahnuť veci súvisiace s pozemkami na ústí pri Maxe. Voľby sú krásna vec, ale my nemôžeme robiť veci len preto, aby sme sa zviditeľnili. Schválime lávku len preto, aby sme boli dobrí, ale nakoniec nám tá lávka ostane neukončená, lebo nie sú dotiahnuté pozemky ani z jednej, ani z druhej strany,“ zdôraznila poslankyňa Anna Schlosserová z Klubu nezávislých poslancov.

MsZ schvaľovalo to najnutnejšie

„V zákonnej lehote sme požiadali o prehodnotenie tohto stanoviska a stále pokračuje v snahe o získanie príspevku z eurofondov,“ dodal Wzoš. V prípade pozitívneho výsledku celého procesu, je podľa neho aj po začatí realizácie z vlastných zdrojov, možné tieto prostriedky čerpať. Práve preto vedenie mesta podalo návrh na zmenu pôvodného uznesenia a spustenie investičnej akcie krytím z vlastných zdrojov mesta. O tomto návrhu však poslanci odmietli rokovať.

Časť nezávislých popradských poslancov aj naďalej trvá na tom, aby na MsZ nerokovali o zásadných investičných a hospodárskych veciach, kým sa primátor Jozef Švagerko pre incident, pri ktorom šoféroval pod vplyvom alkoholu, nevzdá svojej funkcie. Aj preto sa dnes opäť zaoberali len bodmi nevyhnutnými na fungovanie samosprávy. Klub nezávislých poslancov nevylúčil, že do konca roka sa nepodarí rokovať dokonca ani o rozpočte mesta na budúci rok.

Foto: Archívne

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM