Monika Vengrínová Rôzne

Bez vedy si život nevieme predstaviť: Najväčšia celoeurópska akcia ukáže prečo

Piatková noc bude patriť vede a výskumníkom a najmä všetkým ostatným. Cieľom najväčšej celoeurópskej akcie je spopularizovať vedu, bez ktorej si život ani nevieme predstaviť, a priblížiť ju laickej verejnosti. Tento raz sa uskutoční až na dvoch miestach, a to v Tatranskej Lomnici a v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Bez vedy si život nevieme predstaviť: Najväčšia celoeurópska akcia ukáže prečo
Zdroj: Webnoviny.sk

Festival vedy Európska noc výskumníkov sa koná vo vybraných európskych mestách už po ôsmy raz. Opäť sa do nej zapojí pracovisko Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AsÚ SAV) v Tatranskej Lomnici i obchodné centrum MAX v Poprade.

„Cieľom podujatia je ľudským spôsobom priblížiť najširšej verejnosti výsledky vedy, bez ktorej si život súčasnej spoločnosti nedokážeme absolútne predstaviť,“ objasnil Martin Vaňko, tajomník AsÚ SAV v Tatranskej Lomnici. Napr. Zámerom akcie je podľa neho tiež vyzvať a podporovať mladú generáciu, aby viac pozornosti venovala štúdiu prírodných vied, pretože ich objavy sú garanciou pokroku ľudskej civilizácie. 

Zaujímavý program až do polnoci

Program je pripravený i v obchodnom centre MAX, a to od 12. do 21. hodiny, kedy tu budú bežať videoprojekcie napr. na tému Dynamické Slnko, Cesta naprieč Slnečnou sústavou, Zo života hviezd a Nebezpečenstvá z vesmíru. Doplnené budú 15 panelmi s fotografiami viacerých vesmírnych objektov. Od 17. do 20. hodiny tu zároveň odznejú štyri prednášky, prvá je od Vojtecha Rušina – Za čiernym Slnkom po svete, nasleduje Marek Husárik s témou Votrelci v našej blízkosti, po ňom Zuzana Seman-Krišandová s prednáškou Cesty do neznáma, zaujímavé kométy a v neposlednom rade odznie prednáška Dušana Tomka – Zo života hviezd. „Keďže podtitul Európskej noci výskumníkov je Veda je dobrodružstvo, čo je niekedy naozaj pravdou, prednášky budú ladené v tomto duchu. Výstavné panely v OC budú vystavené až do 5. októbra,“ dodal Vaňko.

Program počas noci výskumníkov si pripravili aj na Starolesnianskych lúkach, začína sa o 14. hodine a potrvá do polnoci. „V pravidelných intervaloch budú pracovníci ústavu sprevádzať návštevníkov v jednotlivých priestoroch a pavilónoch, kde je umiestnená pozorovacia technika zameraná na výskum premenných hviezd a extrasolárnych planét. Počas nich si návštevníci vypočujú výklad o histórii ústavu a jeho súčasnom výskume,“ priblížil Vaňko. Okrem toho pripravili vedci pre návštevníkov tri multimediálne populárno-náučné prednášky so zameraním na asteroidy a kométy. V rámci prednášok budú širokej verejnosti prezentované vedecké výsledky dosiahnuté na AsÚ SAV, ako aj ďalšie perspektívy výskumu kozmických objektov v spolupráci so zahraničnými inštitútmi.

Pozorovanie nočnej oblohy

„Po zotmení od 19. hodiny je naplánované pozorovanie nočnej oblohy v areáli AsÚ. Návštevníkom budú pomocou prenosného astronomického ďalekohľadu prezentované objekty jesennej oblohy, napr. planéty, hmloviny, galaxie, atď., o ktorých sa v simultánnom odbornom výklade dozvedia zaujímavé podrobnosti,“ zdôraznil Vaňko. On sám bude mať o 18. hodine prednášku na tému Planéty pri iných hviezdach, nasledovať budú jeho kolegovia Marián Jakubík s témou Kométy – návštevníci vesmíru a Peter Gömöry s prednáškou Zo života hviezd.        Popularizácia vedeckých poznatkov je pre astronómov prirodzenou cestou ako často nepredstaviteľné a tajomné vesmírne objekty priblížiť najširšej verejnosti tak, aby im boli zrozumiteľnejšie a bližšie. „Berieme to ako príspevok k výchovnej činnosti ľudí, k zvyšovaniu kultúrneho bohatstva spoločnosti,“ dodáva Vaňko. 

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM