Martin Sýkora Samospráva

Bezdomovci z nocľahárne si vysúkali rukávy: Ukázali, že pracovať vedia

V súvislosti s opravami nocľahárne si rukávy vyhrnuli aj jej samotní klienti. Priestory vypratali, vlastnoručne vymaľovali a pripravili tak na výmenu podláh a dverí.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci z nocľahárne si vysúkali rukávy: Ukázali, že pracovať vedia
Zdroj: pixabay

Nové podlahy a dvere

Mesto Poprad získalo z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny dotáciu vo výške 3000 eur v rámci programu Podpora rozvoja sociálnych služieb. Tieto prostriedky budú využité na výmenu podláh a dverí v priestoroch Zariadenia sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici.

„Táto nocľaháreň má kapacitu 35 osôb a od svojho otvorenia v roku 2003 pomohla stovkám osôb v rôznych kritických situáciách vrátiť sa späť do života. Touto drobnou rekonštrukciou, ktorú chceme stihnúť ešte pred Vianocami, by sme mali vymeniť prvky na konci životnosti nachádzajúce sa v obytnej časti nocľahárne,“ vysvetlila Etela Lučivjanská zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

Zdroj: TASR

Plná nocľaháreň

Zariadenie na Levočskej ulici poskytuje okrem možnosti prenocovania aj služby výdajne šatstva, strediska osobnej hygieny a práčovne. Vytvára podmienky pre prípravu jedla a prostredníctvom SČK v Poprade ponúka bezplatne teplú polievku s chlebom. Občianske združenie KORENE ponúka ľuďom bez domova možnosť predaja časopisov NOTA BENE a získať tak finančné prostriedky prácou.

V súčasnosti je v nocľahárni 35 klientov, služby vyhrievaného vojenského stanu pred nocľahárňou využíva ďalších 8 klientov. Sociálni pracovníci počas celého roka vykonávajú terénnu prácu zameranú na vyhľadávanie a monitorovanie tejto klientely, s cieľom poskytnúť sociálne poradenstvo, intervenciu a predísť tak fatálnym následkom na životoch ľudí na ulici.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM