Peter Handzuš Rôzne

Biela pastelka

Už po deviaty raz bude 22. septembra v uliciach 115 slovenských miest verejná zbierka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Biela pastelka.

„Každý, kto si kúpi bielu pastelku, symbol sveta nevidiacich, podporí zrakovo postihnutých ľudí na ceste za životom bez bariér,“ povedala na tlačovej konferencií riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Ivana Potočňáková.
„Vyzbierané peniaze sa použijú na dofinancovanie špecializovaného sociálneho poradenstva a realizáciu kurzov, pomocou ktorých nevidiaci a slabozrakí ľudia získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život. Ide napríklad o bezpečnú chôdzu s bielou palicou, čítanie a písanie v Braillovom písme a sebaobslužné činnosti,“ priblížila využitie výnosu Potočňáková.
Dobrovoľníci zbierky budú označení kartónovým pútačom v tvare bielej pastelky a budú mať oblečené biele tričká s logom zbierky. „Už od detstva som zvyknutá bojovať nielen s okolím, ale aj sama so sebou. Na ceste za svojím snom potrebuje človek cítiť podporu a pomoc okolia. Únia slabozrakých a nevidiacich Slovenska podáva pomocnú ruku všetkým ľuďom so zrakovými problémami. Preto podporujem nielen túto organizáciu, ale aj zbierku Biela pastelka,“ uviedla Henrieta Farkašová, zlatá slovenská paraolympionička a jedna z troch tohtoročných tvárí kampane.
Deviaty ročník Bielej pastelky sa koná od 1. júla do 31. decembra 2010. Zapojiť sa do zbierky možno kúpou bielej pastelky alebo odznaku v tvare bielej pastelky v hodnote 1 euro a dobrovoľným príspevkom v hlavný deň zbierky 22. septembra 2010. Taktiež zaslaním SMS správy na číslo 820 v hodnote 1 eura od 1. augusta do 31. decembra 2010 alebo vložením príspevku na účet verejnej zbierky.
V Poprade a Bratislave bude v rámci zbierky 22. septembra sprievodná akcia pod názvom Vyskúšate si?. Návštevníci si budú môcť vyskúšať písanie v Braillovom písme, ako aj jazdu na tandemovom bicykli so simulačnými okuliarmi, ktoré im pomôžu lepšie spoznať, aký je život v tme. Program vyvrcholí podvečer v Bratislave, kde bude na Námestí SNP Koncert Bielej pastelky, na ktorom vystúpia známe osobnosti aj spomedzi zrakovo postihnutých.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM