Peter Handzuš Krimi

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých

Tento víkend, ale aj pondelok a utorok bude plný myšlienok na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Na Slovensku si 1. novembra pripomíname Sviatok všetkých svätých, o deň neskôr 2. novembra deň venovaný Pamiatke zosnulých.
Sviatok všetkých svätých 1. novembra je od roku 1994 na základe rozhodnutia Národnej rady SR z októbra 1993 dňom pracovného pokoja.
Začiatky slávenia pamiatky všetkých svätých vedú do 4. storočia po Kristovi. Svätý Efrém Sýrsky (306–373) a svätý Ján Zlatoústy (354–407) už poznajú sviatok všetkých svätých mučeníkov, ktorý sa slávil 13. mája, prípadne na prvú nedeľu po Turícach. Ešte aj v dnešnom gréckom kalendári sa táto nedeľa volá Nedeľa svätých. Na Západe sa sviatok Všetkých svätých mučeníkov slávil už v 7. storočí, v deň výročia zasvätenia rímskeho Panteónu – pôvodne chrámu pohanských božstiev – Panne Márii a všetkým svätým mučeníkom (13. mája 609). Pápež Gregor III. zmenil v 8. storočí dátum spomienky na všetkých svätcov z 13. mája na 1. november. V Bazilike sv. Petra v ten deň slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých.
Hneď po Sviatku všetkých svätých nasleduje Pamiatka zosnulých, nazývaná ľudovo aj Dušičky.
Pôvod tohto dňa siaha do predkresťanských čias. Súvisí s pradávnou mystickou tradíciou indoeurópskych národov, podľa ktorej sa medzi nás v určitom období mali vracať duše zosnulých. Táto viera bola rozšírená najmä medzi obyvateľstvom keltského pôvodu, ktorí sa v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom a vítali príchod vládcu zimy a smrti kniežaťa Samhaina.
Kelti verili, že v túto noc, keď život – leto odovzdáva žezlo vlády smrti – zime, prichádzajú mŕtvi na zem, aby si vybrali na jeden rok telo, v ktorom sa usadia. Z obáv, aby si za svoj dočasný príbytok nevybrali práve ich telesnú schránku, prinášali im starí druidovia rôzne obety. Verili tiež, že stena medzi svetom živých a mŕtvych je v túto noc taká tenká, že sa dá medzi nimi ľahko nadviazať kontakt.
Duchom pri ich pobyte vo svete živých mali na cestu svietiť lampáše vytvorené z vydlabanej repy, teda nie z tekvice, ako je to dnes. V dávnych dobách oslavovali v Írsku túto magickú noc až do rána. Prezlečení za strašidlá verili, že mŕtvi z druhého sveta ich budú považovať za jedných z nich. A preto si nebudú chcieť privlastniť ich telá, teda telá živých. Strašidelné kostýmy slúžili taktiež na zaháňanie zlých duchov.
Sviatky venované pamiatke na mŕtvych poznali aj Germáni a Slovania. Po rozšírení kresťanstva zaviedol spomienku na všetkých zosnulých svätý opát Odilo z Cluny v roku 998. Keďže 1. november patril v tom čase už Sviatku všetkých svätých, Pamiatka zosnulých sa začala sláviť 2. novembra. Protestantská cirkev zaviedla v 16. storočí pre toto obdobie názov All Hallowed Evening, v bežnom jazyku známy ako Halloween.
Na Slovensku má úcta k mŕtvym, návšteva hrobov príbuzných v dňoch 1. a 2. novembra veľmi dávnu tradíciu, ktorá sa udržala dodnes. Pozostalí prichádzajú na cintoríny, aby zapálením sviečok či kahancov a položením kytíc a vencov k hrobom zaspomínali na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Spomienkou na nich im vzdávame úctu za všetko, čo pre nás vykonali.

Zdroj: TASR

V ankete si pozrite, čo tieto sviatky znamenajú pre popradčanov.

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM