Rôzne

Bratislava vs. Blava: Aby v tom mali jasno aj východniari

Blaváci. Paštikári. Blava. Skupina výrazov, ktoré Bratislavčanom pília uši a CP-čkari ich používajú jedna radosť.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava vs. Blava: Aby v tom mali jasno aj východniari
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Že východniari berú prácu Bratislavčanom? Možno. Závisí od uhla pohľadu. Že je Bratislava špinavá a ulice sú v noci plné ožratých východniarov? Možno. Mali by sme si však uvedomiť, že obraz hlavného mesta tvoríme všetci spoločne. Slováci zo západu, stredu aj východu Slovenska.

V hlavnom meste sme si našli každý to svoje. Niekto vzdelanie, prácu, niekto dokonca rodinu či dobrých priateľov. Bratislava však nie je útulok ani smetisko.

A teraz vážne. Bratislavčania nie sú „blaváci“ ani „paštikári“ a Bratislava rozhodne nie je Blava! Bratislavčan sám seba nikdy nenazve blavákom a nikdy nepovie, že býva v Blave. Akoby aj mohol? To by mal doma pekne mokro!

Tak si to pekne ujasnime!

Blava je totiž umelo upravený vodný tok na západnom Slovensku, v okrese Trnava. Pramení v Malých Karpatoch v doline Dobrá voda neďaleko zrúcanín Dobrovodského hra­du.

Bratislava je hlavné, rozlohou aj počtom obyvateľov najväčšie mesto na Slovenku. Je domovom Bratislavčanov.

Paštikár. Podľa niektorých pochádza pojem z čias, kedy chlapci z dedín na vojne dostávali balíky s klobáskami a slaninou a Bratislavčania paštéty. Podľa iných zdrojov sa týmto pomenovaním pôvodne označovali českí turisti v zahraničí, o ktorých je známe, že na dovolenky chodia so zásobami paštét. Z toho aj pomenovanie paštikári, a nie paštétari alebo nátierkari.

Traduje sa tiež, ako sa v jednej relácii okolo roku 1990 pozvaný herec veľmi vtipne vyjadril o Bratislavčanoch, že sú paštikári a zvyšku Slovenska sa to zrejme zapáčilo, tak sa to ujalo.

CP-čkar – cezpoľný. Týmto výrazom označujú Bratislavčania ľudí, ktorí do hlavného mesta prichádzajú z ostatných kútov Slovenska.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM