Brigádnici na popradských letných terasách? Pozrite, aké podmienky im kladú majitelia
S letom prichádza aj čas študentských letných brigád. Majitelia popradských podnikov majú v tom, akých pracovníkov hľadajú, jasno.
Viac ako 18 rokov, zodpovedný, aspoň s minimálnou praxou – taký je podľa niektorých majiteľov reštaurácií a kaviarní ideálny študent na letnú brigádu. Hneď ako sa oteplí, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií otvárajú letné terasy a začínajú hľadať brigádnikov. Každé leto zamestnávajú najmä študentov, ktorí im počas sezóny pomáhajú vykrývať obsluhu na terasách, ale aj dovolenky stálych zamestnancov.
„Na toto leto sme už prijali troch brigádnikov, ďalších nepotrebujeme. Pri prijímaní sme však kládli dôraz na to, aby mali brigádnici minimálne osemnásť rokov a boli vyučení,“ uviedla vedúca v Café Restaurant Reduta s tým, že vždy uprednostňujú brigádnikov s praxou. Takisto je dôležité, aby mali aspoň základy angličtiny.
Prax a vyučenie v odbore požadujú aj pri prijímaní pomocných síl v Café Restaurant Pod vežou. Skúsenosti v oblasti čašníctva by mali byť aspoň dvojročné. „Musí byť aspoň trošku vyučený v tomto odbore a mať minimálne osemnásť rokov. Mladších neberieme,“ prezradili. Toto leto však brigádnikov nehľadali, ani hľadať nebudú: „Máme plné stavy“.
Ďalšie posily nepotrebujú už ani do Café Razy, kde prijali štyroch brigádnikov. Pri ich prijímaní však kladú zrejme najmenšie požiadavky, získať tu brigádu je preto jednoduchšie aj pre tých, ktorí sa za čašníka nevyučili a chýba im aj, inde požadovaná, prax. Takisto veková hranica je posunutá na šestnásť rokov. „Prax v tomto odbore brigádnik nepotrebuje, musí však byť šikovný. Najskôr prichádza na skúšku a až keď obstojí, tak ho prijmeme,“ objasnila vedúca v Café Razy. Na jazykové znalosti si tu tiež nepotrpia, je ale dobré, ak má brigádnik aspoň základnú angličtinu.
Kde ale ešte stále hľadajú šikovných brigádnikov, je Pizzera Sopranos. Tu na veku nezáleží, dôležitá je pre nich snaha: „Hlavne musí mať prax a určite musí byť šikovný, výrečný, milý, usmievavý a musí mať chuť do práce“.
foto: ilustračné