Rôzne

Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Počasie sa dá spoľahlivo predpovedať len na krátky čas dopredu. Ako sa zmení v polovici týždňa a aké sú prognózy na druhú polovicu leta prezradil v rozhovore pre Dnes24.sk klimatológ Pavel Faško.

Niektorí si želajú, aby sa zopakovalo minuloročné leto s tropickými horúčavami, keď sa teplota vyšplhala až k 40 stupňom Celzia. Iným by stačilo, aby bolo čo najmenej daždivých dní bez slnka. O počasí na najbližšie dni i druhú polovicu leta sme sa zhovárali s klimatológom Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavlom Faškom.

Minulé leto bolo poriadne horúco, padli viaceré teplotné rekordy. Prečo tomu tak nie je?

Aktuálne nie je tak teplo, pretože je veľa zrážok, búrok a tým pádom oblačnosti, čo brzdí vzostup denných teplôt.

Čaká nás v najbližších dňoch nejaká zmena?

Teraz je teplo, vlhko, a teda dusno. Také počasie by malo trvať do polovice týždňa. Potom na naše územie prenikne suchší vzduch, v druhej polovici týždňa bude slnečno. Keďže dni sú ešte stále pomerne dlhé, dlhotrvajúci slnečný svit podnieti vzostup teploty vzduchu nad 30 stupňov Celzia.

Teploty v posledných týždňoch výrazne kolísali, slnečné dni striedali chladné daždivé dni. Bude to pokračovať?

V tohtoročnom lete doteraz platilo, že teplotné podmienky sa menili. V ďalšom období by výkyvy nemali byť také výrazné. Samozrejme, budú aj v nasledujúcich týždňoch, ale august sa v našich klimatických podmienkach vyznačuje väčšou stabilitou počasia, vďaka čomu možno odvodzovať, že ani teplotné výkyvy pri prechodoch poveternostných frontov by nemali byť také výrazné, ako boli napríklad v júni alebo júli.

ČÍTAJTE AJ: Ako skladovať potraviny v lete: Niekoľko užitočných rád, ktoré vám zachránia zdravie

Hrozia nám povodne?

A čo búrky a hrozba povodní?

Už dlhší čas je v priestoroch Európy veľa vlhkosti. Nie je teda raritou, že u nás pršalo, tvorili sa búrky. Toto leto nemá taký charakter, ako leto v roku 2013 alebo 2015, keď boli dlhšie obdobia bez zrážok a bolo veľmi sucho.

Takže máme počítať s búrkami?

Musím upozorniť, že áno, hoci na druhej strane ich zrejme nebude až tak veľa, ako v prvej polovici leta.

Máme sa obávať aj povodní?

Začnem príkladom z nedávnej praxe. V nedeľu 24. júla sme boli vo Svätom Jure pri Bratislave svedkami, že v krátkom čase, ani nie za dve hodiny, napršalo 54 milimetrov zrážok. Ak by pršalo ešte intenzívnejšie, napríklad že by rovnaké množstvo vody spadlo za necelú hodinu, spôsobili by lokálne problémy.

V zložitých geomorfologických podmienkach, aké sú na Slovensku, nemožno vylúčiť, že búrky spôsobia povodeň. Riziká sú otvorené. K tomu, aby vznikla povodeň, treba, aby zrážky nemali len lokálny charakter, aký býva pri búrkach, ale aby to boli veľkopriestorové zrážky, ktoré by padali viac dní.

V najbližšom období sa však nič také nepredpokladá, aj keď pred prírodou sa treba mať vždy na pozore.*

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom + RECEPTY

Počasie v auguste

Aké sú prognózy na druhú polovicu prázdnin?

Koncom júla a začiatkom augusta bude u nás leto, aké má byť.

Tropické horúčavy teda nehrozia?

Nebude veľmi horúco. Teploty síce vystúpia nad 30 stupňov Celzia, ale nebude to ako vlani, keď bolo na našom území aj 37 či 38 stupňov Celzia.

Tento rok sme si oddýchli od tropických nocí, keď teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia. Zmení sa to?

Doposiaľ sa po západe slnka príjemne ochladilo, noc bola celkom osviežujúca. V noci na nedeľu 24. júla a pondelok 25. júla sme zaznamenali tropické noci, čo sa tento týždeň zopakujem. Predpokladá sa, že také noci sa objavia aj v nasledujúcich týždňoch. Určite nás neminú, no nebude ich ani toľko, ako vlani.

Aká je „dôveryhodnosť“ predpovedí počasia na dlhé mesiace dopredu?

Platí, že čím je obdobie na predpoveď počasia kratšie, tým sú výsledky spoľahlivejšie. Miera istoty predpovede klesá s narastajúcim ča­som.

PREČÍTAJTE SI: Návod ako prežiť horúčavy. Vedeli by ste podať prvú pomoc pri kolapse?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM