Peter Handzuš Rôzne

Búrková činnosť spôsobila škody približne za 150.000 eur

Predbežné škody, ktoré doteraz po sebe zanechala voda na mestskom majetku vo Vysokých Tatrách, odhadujú na 150.000 eur.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš však predpokladá, že škody po dvoch búrkach, ktoré sa oblasťou prehnali v stredu (24.8.) a vo štvrtok (25.8.), ešte porastú.

Od štvrtka platí na celom území mesta tretí povodňový stupeň. „Keďže meteorológovia hlásia búrky aj na dnešné popoludnie, ostávame v pohotovosti a situáciu aj naďalej monitorujeme,“ konštatoval primátor. V teréne sú stále pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta, ktorí odstraňujú škody.

Prívalové dažde zasiahli najmä Tatranskú Lomnicu, pričom voda zaplavila pivnice a kotolne bytových domov, školy, kina, zdravotného strediska. Škody na majetku rátajú aj hotely Slovan, Slovakia, Sorea Titris, Kremenec, Tulipán i Renomal. Záplavy spôsobili problémy aj na cestách, poškodená je časť vozovky medzi Veľkou a Tatranskou Lomnicou. Tú v tejto chvíli opravujú cestári, podobne ako aj most nad apartmánmi Kukučka v Tatranskej Lomnici.

Voda okrem toho poškodila chodníky, obrovské škody napáchala najmä v parku, ktorý je zapísaný v Zozname národných kultúrnych pamiatok ako súčasť pamiatkovej zóny. Keďže situácia sa môže zopakovať, krízový štáb vyzval obyvateľov, subjekty cestovného ruchu i správcov objektov, aby prijali opatrenia na ochranu majetku pred záplavami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM