Monika Vengrínová Tlačové správy

Bývanie, ihriská, zeleň, parkovanie... Pavol Gašper sa chce venovať všetkým oblastiam života v meste

Nemyslieť na Popradčanov len pred voľbami, ale počas celého volebného obdobia, riešiť problémy týkajúce sa všetkých oblastí a venovať pozornosť všetkým obyvateľom mesta. Takým primátorom chce byť Pavol Gašper.

Ilustračný obrázok k článku Bývanie, ihriská, zeleň, parkovanie... Pavol Gašper sa chce venovať všetkým oblastiam života v meste
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
  • Ako vnímate fakt, že pred voľbami v meste prebieha kolaudácia za kolaudáciou?

Že máme vyasfaltovaných niekoľko ciest a chodníkov, špeciálne raz za štyri roky, asi ohúri mnoho ľudí a zapamätajú si to na niekoľko mesiacov, ktoré sú potrebné na dosiahnutie „správnych“ výsledkov volieb. Kvalitné cesty a chodníky by však mali byť minimálnym komfortom, ktorý každé mesto svojim obyvateľom ponúka, a to nielen tesne pred voľbami. Akútne je potrebné riešiť parkovanie, pričom okrem celkového počtu parkovacích miest je nutné zohľadniť väčšiu potrebu parkovacích miest pre vozidlá prepravujúce postihnuté osoby pri zdravotníckych zariadeniach.

  • Čo považujete v meste za najproblematic­kejšie?

V kritickom stave je výjazd zo sídliska Juh, kde sa z časti Juh 4 a Juh 5 vychádza jedinou cestou. To môže byť kritické pre ľudí, ktorí sa potrebujú rýchlo dostať do školy, práce alebo, čo je ešte závažnejšie, pri zásahu záchranných zložiek. Pritom platenie cestnej dane a poplatkov za parkovanie, pričom mesto ponúka motoristom stavbu fontány na 2 000 000 eur v centre, mi pripadá ako výpalné. „Betónové jamy“ – napríklad na mieste plánovaného HORSu – tiež nesvedčia o rozvoji mesta. Na tom nezmení ani niekoľko kvetináčov okolo mestského úradu alebo v centre mesta.

  • Čo považujete za prioritné?

Každá mestská časť má svoje špecifiká, o ktorých je potrebné hovoriť najmä s ich obyvateľmi. V prvom rade ide o bezpečnosť a potom o pohodlie občanov. Z tohto pohľadu mi odkladanie regulácie vodného toku v Matejovciach pripadá ako pokus o samovraždu.

  • Je niečo, čo podľa vás, v meste chýba?

Mohli by sme mestské časti konečne spojiť chodníkom pre chodcov i cyklotrasou. Poprad by takéto riešenie urobilo oveľa príťažlivejším aj pre turistov. Na existujúcich cyklotrasách chýbajú „cieľové destinácie“. Pre ľudí by určite bolo príťažlivé niekam sa zaviesť a stráviť tam príjemný čas, nie len obehnúť kolo. Absentujú prímestské parky, rekreačné zóny pre výlety, posedenie, opekačku, hry, a pod. Priestory na trávenie voľného času pri nepriaznivých poveternostných podmienkach ešte asi neprešli hlavou žiadnemu podnikateľovi a zrejme už vôbec nie poslancom, či primátorovi. Myslím na halu, kde by sa dala vybrať vhodná aktivita za prijateľnú, či symbolickú cenu, dalo by sa zveriť deti do opatery „zabávačom“ a vyvetrať si hlavu. Takéto zariadenie by malo fungovať na princípe neziskovosti.

  • Ihriská sú samostatnou kapitolou…

Na viacerých miestach sa ľudia sťažujú na nevhodné umiestnenie ihrísk. To však môže súvisieť viac s tolerantnosťou, než s lokalitou a tiež s dodržiavaním nočného kľudu, na čo by mala viac dozerať mestská polícia. Terajšie ihriská sú vybavené zväčša zariadením pre malé deti. No aj mládež a dospelí majú záujem o vhodné vybavenie (workout park, lezecká stena, basketbalové koše, lavičky na cvičenie) podľa vekovej skladby obyvateľstva v okolí. Nebál by som sa takéto ihrisko vytvoriť, lebo podľa môjho názoru sa miera vandalizmu znížila. Viac je však potrebné dbať na medziľudské vzťahy. Tu sme zaspali.

  • Máte aj nápad, ako ľudí pritiahnuť k voľnočasovým aktivitám v meste?

Karta Popradčana oprávňujúca na zľavy v mestských ustanovizniach, by mohla vhodne motivovať ľudí, aby sa viac venovali vlastnému zdraviu, kultúre a spoločenskému styku. Zvlášť starodôchodcovia by ju uvítali. Tým by mohlo byť vstupné do niektorých zariadení odpustené, ak by sprevádzali vnúčatá alebo pravnúčatá.

  • Aké máte predstavy o riešení otázky bývania v meste?

Aj keď budeme mať akokoľvek veľa práce, parkov a zábavných centier, ľudia sa sem nebudú hrnúť bývať, ak sa mesto nezačne zaoberať bytmi pre mladé rodiny s deťmi za dostupnú cenu, napr. o nájomné byty s možnosťou predaja. Tiež výstavba rodinných domov stagnuje. Je to celoštátny jav. No ak cena nového bytu je rovnaká, alebo vyššia ako cena domu, niečo nie je v poriadku. Pritom architekti už dávno zrátali, že napríklad na rovnakej ploche ako stojí Petržalka, mohli stáť rodinné, či radové domčeky, v ktorých by mohol bývať rovnaký počet ľudí ako v panelákoch.

  • Do mesta patrí aj zeleň…

Starostlivosť o zeleň s prihliadnutím na alergikov by mala byť samozrejmosťou rovnako, ako citlivá výsadba a orezávanie stromov podľa pokynov skúsených odborníkov. Vyzerá to ako v starej českej groteske, keď sa vo volebnom roku od augusta do septembra tráva kosí trikrát, aj keď už nerastie. Najkomickejšie je, keď kosenie prebieha ráno od 6.30 do 8.00 a večer od 17.00 do 18.00, aby sme si nezabudli všimnúť, za čo máme byť vďační. Zavedenie konkurencie aj do tejto oblasti môže priniesť úspory mestu.

  • V meste je čoraz viac psov. Ich majitelia platia priveľa a nedostávajú nič. Súhlasíte s tým?

Čoraz vypuklejšie sú nezhody majiteľov a nemajiteľov psov. Psičkári mestu za svojich miláčikov platia vysokú daň, no mesto sa im odvďačuje len zákazom venčenia psov na voľných priestranstvách a príkazmi upratať si po nich. Som presvedčený, že za peniaze, ktoré majitelia psíkov odviedli do mestskej kasy, mali už dávno byť postavené odpadkové koše s vrecúškami a aspoň jedno ihrisko pre ich štvornohých miláčikov, kde by sa ukázalo, čo je potrebné ďalej v tejto súvislosti urobiť. Čistenie plôch by potom malo byť podstatne jednoduchšie. No osobne za najväčší zdroj problémov v tejto oblasti považujem nízky rešpekt, či úctu človeka k človeku a bohužiaľ, niekedy aj vyššie postavenie štvornohého priateľa nad ľudí z okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM