Monika Vengrínová Rôzne

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Popradčania, takto najkrajšie uvidíte padajúce hviezdy

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha nás čaká už onedlho. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v okolí Popradu. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Popradčania, takto najkrajšie uvidíte padajúce hviezdy
Foto: Petr Horálek

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. Na mieste nerušenom umelým osvetlením uvidíme, podľa Mareka Husárika z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici, aj nad sto meteorov za hodinu.

„Táto noc, okrem toho, že má byť najteplejšou nocou tohto leta, bude výnimočná najmä tým, že Mesiac je blízko Novu, čiže ho nebude vidieť a obloha bude úplne čistá. Jediné, čo nám môže znepríjemniť sledovanie padajúcich perzeíd, je svetelné znečistenie alebo prípadné zlé počasie,“ vysvetlil Husárik s tým, že meno roja perzeíd pochádza od súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza radiant, teda miesto na oblohe, z ktorého tieto meteory zdanlivo vylietavajú.

„Súhvezdie Perzeus je v tomto období pozorovateľné v našej zemepisnej šírke počas celej noci na severovýchodnom obzore, s postupom noci vychádzajúcom stále vyššie a vyššie nad východný obzor. Maximum perzeíd je odhadované v skorých ranných hodinách, kedy u nás už bude Slnko na oblohe,“ prezradil astronóm.

Podľa jeho ďalších slov najlepšie uvidíte tento jav na miestach mimo mesta, kde je úplná tma bez umelého osvetlenia. Najlepšie je, podľa neho, pozerať na severnú oblohu tak, aby sme mali svetlá mesta za chrbtom. Zoberte teda deku, karimatku, svoju lásku a vyhľadajte si romantické miesto v prírode. Romantický pohľad sa vám naskytne z akéhokoľvek tmavého miest a čím ďalej od mesta, tým bude zážitok intenzívnejší. Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní aj nejaké prianie.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM