Monika Vengrínová Rôzne

Časy sa menia a bordel tiež: Čo kedysi nachádzali v tatranských plesách a čo im smutne kraľuje teraz?

Za dvadsaťjeden rokov uskutočnili potápači 1 415 ponorov pod hladinu vysokohorských tatranských plies a vyniesli z nich až 5 075,5 kíl odpadkov. A kým kedysi v nich nachádzali odpad, ktorý by ste možno ani nečakali, dnes je situácia iná a môžu za to turisti.

Ilustračný obrázok k článku Časy sa menia a bordel tiež: Čo kedysi nachádzali v tatranských plesách a čo im smutne kraľuje teraz?
Zdroj: Dnes24.sk

„Najviac, až 506 kilogramov odpadu, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 45,35 kg, v roku 2013. V minulom roku 35 potápačov vybralo na breh tatranských plies a potokov 186 kg odpadkov,“ uviedla Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu. Tá zároveň prazradila aj ďalšie zaujímavé informácie. Kým v minulosti tvoril veľké percento vyloveného materiálu stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša len obaly z potravín.

V minulom roku bol vyčlenený na čistenie i tajch na Račkovom potoku, kde potápači, okrem bežného odpadu, odstraňovali i spadnuté stromy po vetrovej kalamite „Žofia“ z mája 2014. Dvadsiaty tretí október tohto roka bude dňom, kedy sa potápači ponoria pod hladinu tatranských plies znova, aby z nich vytiahli odpadky. Stane sa tak v rámci 22. ročníka akcie Čisté vody, ktorý Štátne lesy TANAPu organizujú počas 30. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov.

Tak, ako v roku minulom, aj tentoraz sa zanoria len do troch tatranských plies. Do Nového Štrbského plesa, do Velického plesa a do Popradského plesa. Už v minulom roku nadviazali slovenskí potápači spoluprácu s Potápačským klubom Kraken z Krakowa, a tak budú mať účastníci akcie Čisté vody aj v tomto roku možnosť zapojiť sa do čistenia lomu Zakrzówek, veľmi obľúbenej potápačskej lokality, ktorú navštevuje celoročne i mnoho potápačov zo Slovenska.

Najobľúbenejšie pleso – Štrbské, sa však čistiť nebude. „Štrbské pleso je dnes ešte stále plné rias, čo radikálne znižuje dohľadnosť vo vode na menej ako pol metra. Potápači by tak museli hľadať neporiadok takmer po hmate, čo nie je, pri tak veľkej rozlohe jazera, reálne,“ vysvetľuje dôvod, prečo aj v tomto roku zostane Štrbské pleso počas akcie Čisté vody bez pomoci potápačov, Pavol Kráľ, koordinátor akcie zo Štátnych lesov TANAPu.

Môže vás zaujímať:

Dobrovoľníci po roku opäť čistili Tatry: Stretli sa aj s takouto nevšednou kuriozitou

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM