Peter Handzuš Kultúra Rôzne Správy

Cena Literárneho fondu pre Dominiku (18): Mladá novinárka píše aj pre Poprad24!

Veľký úspech dosiahla v novinárskej súťaži Dominika Pacigová zo Svitu. Žiačka Gymnázia na ul. Dominka Tatarku v Poprade získala Cenu Literárneho fondu.

Ilustračný obrázok k článku Cena Literárneho fondu pre Dominiku (18): Mladá novinárka píše aj pre Poprad24!
8
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Za poctivosť odmena

Dominika sa do súťaže Štúrovo pero zapojila v 3. kategórii – novinárske príspevky stredoškolákov. Tí mohli do súťaže poslať tri svoje práce. Popradská gymnazistka sa súťaže zúčastnila s dvomi článkami uverejnenými na našom portáli a s jedným článkom z Novín mesta Svit. Do súťaže v tejto kategórii sa tento rok prihlásilo 56 stredoškolákov a Dominike sa v tejto konkurencii podarilo obsadiť krásne 2. miesto, ako uviedla porota:

“Za poctivo odvedenú novinársku prácu, osobný kontakt s respondentmi a nadšenie pre športovú žurnalistiku.”

Foto: Peter Handzuš

Úspech je len začiatkom

Porotu potešilo, že tento rok výrazne pribudlo reportáží alebo aspoň pokusov o reportáže. Mnohí autori majú dostatočný štylistický talent a pozorovacie schopnosti na to, aby sa mohli stať plnohodnotnými reportérmi, keď získajú väčšie novinárske skúsenosti a zručnosti.

“Už len to, že som sa dostala do užšieho výberu, znamenalo pre mňa veľmi veľa. Keď som pri vyhlasovaní výsledkov počula svoje meno, nedokázala som tomu uveriť. Ocenenie prijímam s obrovskou vďakou, no predovšetkým pokorou. Je pre mňa motiváciou, pretože ako povedal počas besied jeden vzácny hosť – žurnalistika dnes už nie je povolaním, ale poslaním,” povedala ocenená Dominika Pacigová.

Kompletné výsledky súťaž Štúrovo pero si môžete pozrieť na webových stránkach Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra Zvolen.

Foto: Peter Handzuš

Od nás k ostatným

Štúrovo pero nebolo len o vyhodnotení výsledkov. Súčasťou podujatia boli semináre o žurnalistike i tlačové besedy s významnými novinármi a politikmi. “Besedy i semináre boli skvelou príležitosťou, ako načerpať nové skúsenosti a zlepšovať svoju prácu. Kritika, ale na druhej strane i úspech, posúvajú človeka vpred,” dodala mladá novinárka.

Dominika Pacigová je pekným príkladom toho, ako ísť vytrvalo za svojím cieľom. Poctivá práca na sebe ju doviedla nielen k písaniu pre spravodajský portál Poprad24, ale aj pre ďalšie regionálne médiá. “Vždy však budem tvrdiť, že najväčšia vďaka patrí regionálnemu portálu a dvom skvelým kolegom, ktorí mi dali príležitosť pred dvoma rokmi, keď som ako šestnásťročná poslala do redakcie článok s malou dušičkou. Vďaka patrí aj pani učiteľke Suchej, cez ktorú prechádzali moje prvé články zo školského prostredia. Stal sa malý zázrak a vďaka šanci, ktorú mi dali, som si mohla prevziať nádherné ocenenie na novinárskej súťaži Štúrovo pero,” uzavrela Dominika Pacigová.

Dominika, ďakujeme!

Bolo pre mňa cťou spolupracovať s tak nadanou študentkou. Ďakujem redaktorovi Martinovi Sýkorovi, ktorý sa Dominike venoval po novinárskej stránke a učil ju nielen písať, ale aj vystupovať pred kamerou. Teším sa na ďalších mladých študentov, ktorí to s novinárčinou myslia vážne a budú mať odvahu to vyskúšať spolu s nami na našom webe. Dominika o pár týždňov maturuje a potom jú čaká vysoká škola. Verím, že budem mať naďalej možnosť sledovať jej prácu aj vo väčších slovenských médiách. Peter Handzuš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM