Martin Sýkora Rôzne

Červený Kláštor a Stará Ľubovňa sú na turistov pripravené: Cez víkend začnú letnú sezónu štýlovo

Pltníci v Červenom Kláštore v sobotu odomknú Dunajec, čím otvoria blížiacu sa letnú sezónu. Okrem toho počas tohto dňa otvoria aj turistické chodníky naprieč Pieninským národným parkom. 

Ilustračný obrázok k článku Červený Kláštor a Stará Ľubovňa sú na turistov pripravené: Cez víkend začnú letnú sezónu štýlovo
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Tohtoročnú letnú turistickú sezónu v Pieninách odštartuje symbolické odomknutie rieky Dunajec tradičným splavom na pltiach. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo zábavy, ochutnávku miestnych špecialít a slávnostné otvorenie nových expozícií,“ uviedla Zuzana Hambáleková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny.  "Po odomknutí Dunajca sa bude plťami splavovať až do Lesnice, kde bude pri zrekonštruovanej Chate Pieniny prebiehať program. O zábavu sa postará najmä hudobná skupina, ktorá pochádza z tohto kraja, bratia Kollárovci,“ spresnila Hambáleková.

O deň neskôr sa bude letná turistická sezóna otvárať aj na Ľubovnianskom hrade. Okrem samotného otvorenia hradných brán sa verejnosti predstaví hradná expozícia o princeznách Caroline a Isabel de Bourbon. Expozícia prezentuje život dvoch princezien z dynastie De Bourbon, ktoré boli manželkami Andreja a Jána Zamoyski.

"Prostredníctvom zbierkových predmetov zachovaných po dvoch generáciách šľachtickej rodiny Zamoyski ňou približujeme dobu a spôsob ich života v našom regióne,“ informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Doplnil, že prezentované budú vzácne osobné predmety Izabely De Bourbon – šperkovnica, vzácne šperky, vejáre, ako aj predmety jej detí. "Mnohé vystavované predmety pochádzajú z Madridu. Tieto predmety budú prezentované po odbornom konzervovaní a reštaurovaní, ktoré odhalilo aj mnohé nové skutočnosti. Expozícia bude doplnená bohatou ukážkou dobových fotografií a propagačných prospektov z kúpeľov Vyšné Ružbachy,“ uviedol riaditeľ múzea.

Pre návštevníkov bude sprístupnená aj pracovňa Jána Zamoyského, manžela Izabely de Bourbon, v ktorej budú inštalované jeho osobné predmety ako knihy, dokumenty, fotoaparát, fonograf, gramofón, fajčiarska súprava, jazdecká súprava či jeho plášť rytiera Radu sv. Lazara Jeruzalemského. Prvýkrát bude vystavený aj hodvábny ručník do ruky, ktorý vyšívala dcéra španielskeho kráľa Alfonza XII. a matka Izabely De Bourbon. Ide o posledný kus, ktorý sa dostal do zbierok Ľubovnianskeho múzea ako dar matky predstavenej v kláštore bosých karmelitánok v Madride. Pre návštevníkov je pripravená aj kópia svadobných šiat Karolíny de Bourbon.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM