Monika Vengrínová Rôzne

Cesta k zaujímavým projektom: Vznikla nová forma slovensko-poľskej spolupráce

Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) je novou, vyššou, kvalitatívne lepšou formou spolupráce medzi Poľskom a Slovenskom. Priniesť má nové projekty na podporu podujatí, ale i rôzne iné. Očakáva sa menej byrokracie a tiež realizácia veľkých investičných aktivít v pohraničí.

Ilustračný obrázok k článku Cesta k zaujímavým projektom: Vznikla nová forma slovensko-poľskej spolupráce
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

EZÚS je obrovským posunom smerom dopredu

„Slovensko-poľská spolupráca formálne funguje už od roku 1994 a teraz po devätnástich rokoch vzniká nový nástroj na jej novú formu. Kým doposiaľ fungovala na báze neformálneho zväzku, teraz sa vytvára nadnárodné združenie, ktoré má umožniť realizovať spoločné cezhraničné aktivity a projekty v rámci jedného združenia, jednej právnickej osoby, jedného právneho subjektu. Teda lepšie, rýchlejšie a kvalitnejšie. Bude to o jednom spoločnom orgáne a spoločnom rozpočte a aktivity sa nebudú robiť na dvakrát, ale budú sa robiť spoločne v rámci jedného subjektu. Takže toto je obrovský posun smerom dopredu,“ predstavuje nový projekt predseda Zhromaždenia EZÚS TATRY a zároveň starosta obce Spišská Belá Štefan Bieľak.

EZÚS vzniká spojením dvoch subjektov: Združenia Región Tatry so sídlom v Kežmarku na slovenskej strane, ktoré združuje mestá a obce od Oravy cez Liptov, Spiš až po Šariš, a Zväzkom Euroregión „Tatry“ so sídlom v Nowom Targu na Poľskej strane, pričom ani jeden z týchto subjektov nezanikne a oba budú naďalej fungovať s tým, že budú mať menej samostatných aktivít a časť agendy preberie práve EZÚS.

Bude aj nástrojom na komunikáciu s vládami oboch krajín

Vytvorením EZÚS-u tak vzniká nový nástroj na možnosti získavania finančných prostriedkov a hlavne na realizáciu veľkých cezhraničných projektov, pri ktorých nebude treba, aby zvlášť slovenská a zvlášť poľská strana robila svoju časť projektu, ale vytvorí sa spoločná aktivita v rámci jedného projektu. Tým dôjde k znižovaniu byrokracie a znižovaniu nákladov spojených s implementáciou týchto projektov. A keďže o sa to všetko bude diať konsenzuálne, malo byť to byť jednoduchšie, efektívnejšie a aj viditeľnejšie.

Zároveň sa má EZÚS stať veľmi silným nástrojom na komunikáciu s vládami oboch krajín, so štátnymi orgánmi a inštitúciami či s ďalšími regionálnymi štruktúrami na úrovni krajov. „Vzniká subjekt, ktorý môže byť partnerom pre tieto inštitúcie, môže byť pomocnou rukou a zároveň predpokladáme, že bude vstupovať aj do riešenia mnohých problémov, ktoré na pohraničí vznikajú, pretože možno práve my, ktorí sme tu zoskupení, najlepšie poznáme toto územie a jeho potreby a problémy a možno mnohokrát poznáme aj riešenia týchto problémov, ktoré sa ale, žiaľ, nie vždy dostanú ku kompetentným,“ premýšľa Bieľak.

Slováci sa od Poliakov majú čo učiť

EZÚS bude mať sídlo v Nowom Targu, čo znamená, že sa bude riadiť poľským právom. Tu bude aj sídlo riaditeľa zoskupenia. Toto rozhodnutie padlo z čisto pragmatického hľadiska, pretože poľská legislatíva je jednoduchšia, program cezhraničnej spolupráce v novom programovacom období bude riadiť poľské ministerstvo miestneho rozvoja, ale podľa slov Bieľaka aj preto, že Poliaci sú trochu agilnejší a dravší ako my Slováci. Predpokladá sa preto, že práve oni nám pomôžu, niečo nás naučia a že sa popri nich takpovediac zvezieme. Dôvodom je aj fakt, že sú oveľa úspešnejší v čerpaní európskych fondov, dokonca sú v tomto smere jednou z najúspešnejších krajín v rámci Európskej únie.

A práve úspešnosť, resp. neúspešnosť v čerpaní eurofondov je kameňom úrazu nás Slovákov. Svoje si o tom myslí aj Ľubomír Falťan zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied: „Slovenská strana je v tomto ohľade pomalšia a menej aktívna. Povedal by som, že náš prístup je liknavejší. Je to všetko o ľuďoch, o tom, do akej miery sú do toho euroregionálneho hnutia zaangažovaní, či majú záujem, čas a zručnosti na to, aby takéto projekty pripravovali. Je to tiež otázkou podpory Euroregiónu. Poliaci sú v tomto ohľade silno podporovaní ako zo strany štátu, ktorý to považuje za dosť podstatnú vec, tak aj zo strany vojvodstiev, čiže samosprávnych subjektov, ktoré sú aj sami nositeľmi fondu na malé projekty, čiže môžu iniciovať, aby obce takéto projekty podávali. Na našej strane také niečo neexistuje. Preto možno práve tento projekt pomôže nabudiť aj slovenskú stranu“.

Najbližším projektom bude budovanie cyklotrás

Založenie a prípravu EZÚS-u finančne podporila Európska úunia, keďže žiadať peniaze od miest a obcí bolo nereálne. EÚ bude financovať aj ďalšie aktivity zoskupenia a všetky projekty, ktoré v rokoch 2014 až 2020 plánuje uskutočniť. „Aktuálne pripravujeme spoločnú slovensko-poľskú stratégiu rozvoja územia, ktorý tvorí EZÚS, kde budú zadefinované základné priority z hľadiska budúcich nosných projektov. Jednou z nich je priorita budovania cyklotrás v okolí Tatier. Okrem toho EZÚS musí pracovať na tom, aby si začal budovať vlastný PR, čiže reklamu, svoj imidž, aby začal byť akceptovaný tak na strane vládnej, štátnej, tak na strane bežného obyvateľstva, verejnosti. Čiže najbližšie obdobie bude obdobím akéhosi spoznávania EZÚS-u a dávania ho do povedomia verejnosti, aby začal byť braný vážne aj hore, aj dole,“ hovorí Bieľak.

Do projektov sa bude zapájať aj Poprad

Do projektov EZÚS-u sa plánuje zapájať aj Mesto Poprad, zatiaľ však výzvy, ktoré bude Európska únia v rámci projektu podporovať, otvorené nie sú. „Je dôležité, aby aj ľudia vedeli, že je možné získavať ďalšie prostriedky pre rozvoj. Okrem investičných projektov sú tam totiž aj tzv. mäkké projekty na podporu kultúrnych, športových, či spoločenských podujatí. V prvom rade preto bude dôležitá osveta a informovanosť všetkých zainteresovaných, aby sa pripravili na nové plánovacie obdobie a aby sme spoločne potom vytvorili nejaké nové pekné projekty,“ uzatvára viceprimátor Mesta Poprad Milan Baran.

Inaugurácia EZÚS v Nowom Targu
11
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Inaugurácia EZÚS v Nowom Targu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM