Peter Handzuš Rôzne

Cestári v PSK majú na zimu k dispozícii 140 kusov techniky

Prvá tohtoročná snehová nádielka zamestnala pracovníkov Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) v oblasti Vysokých Tatier a Starej Ľubovne už koncom minulého týždňa.

Podľa riaditeľa SÚC PSK Vladimíra Kozáka je to na základe dlhodobých sledovaní v tomto čase skôr výnimka ako pravidlo. V minulom roku napríklad takýto stav zaznamenali až 21. októbra.

„Zimný dispečing zavedieme podľa vývoja počasia. Poveternostné podmienky sú zatiaľ relatívne priaznivé. Stav pracovníkov budú ovplyvňovať ďalšie zrážky. Na výkony bude počas nadchádzajúcej zimnej sezóny nasadených vyše 500 pracovníkov, ale nie naraz, postupne,“ vysvetľuje Kozák.

Cestári sú podľa neho zatiaľ v domácej pohotovosti:, počasie sa monitoruje, technika je pripravená a v prípade potreby je možné ju nasadiť do terénu.

„Základná zostava je pripravená hlavne vo vysokohorských oblastiach, od Tatier cez Pieniny až po Medzilaborce a zvyšok sa pripravuje systémovo v časových termínoch, ktoré sú overené v týchto zemepisných šírkach,“ doplnil Kozák. Zdôraznil, že cestári v poslednom období všetky sily a financie sústreďovali predovšetkým na odstraňovanie minuloročných povodňových škôd.

Úlohou SÚC PSK je na území kraja počas zimnej sezóny zabezpečiť zjazdnosť na 2989 kilometroch ciest, z toho je 628 km ciest 1. triedy a zvyšok sú komunikácie 2. a 3. triedy v správe PSK.

Komunikácie sú počas zimnej sezóny rozdelené do 111 okruhov. Podľa riaditeľa kapacity v 18 strediskách sú nastavené tak, aby dokázali zvládnuť 20-centimetrovú vrstvu snehu. Celkove má SÚC PSK k dispozícii viac ako 113 posypových vozidiel, pričom v zálohe je pripravených ďalších 27 vozidiel a špeciálnych strojov.
Kozák dodal, že v súčasnosti je na skládkach pripravených 50 – 80 % zásob posypového materiálu. Priemerné náklady na zimnú údržbu ciest sa každý rok pohybujú na úrovni zhruba 5 miliónov eur.

„Veríme, že zvládneme nápor zimy v nadchádzajúcej sezóne. Významnou mierou k tomu môžu prispieť aj motoristi. Ak nastane radikálna zmena počasia, na letných pneumatikách sa to ťažko zvláda. Preto prosíme vodičov, aby jazdu prispôsobili zimným podmienkam,“ doplnil Kozák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM