Peter Handzuš Rôzne

Cestná daň sa zvyšovať nebude

Zastupiteľstvo PSK neschválilo 12% zvýšenie sadzby cestnej dane.

Sadzby dane z motorových vozidiel na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa nezmenia ani po dnešnom rokovaní zastupiteľstva regionálnej správy. Návrh na zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý hovoril o 12-percentnom zvýšení, nezískal dostatočnú podporu.

Za zvýšenie sadzby hlasovalo 33 poslancov, 12 bolo proti a 10 sa zdržali. Keďže na schválenie bola potrebná 3/5 väčšina, návrh neprešiel, tak v platnosti zostalo VZN z roku 2005. Podľa vedúceho odboru dopravy Jána Dzurjuva sa spomínaná daň dotýka približne 57.200 vozidiel a vyše 23.000 podnika­teľských subjektov.

„Kým za rok 2010 sme vybrali na tejto dani asi 12,3 milióna eur po jej navrhovanom zvýšení, by za rok 2012 prišlo do rozpočtu o približne 1,5 milióna eur viac,“ spresnil Dzurjuv. Doplnil, že Bratislavský samosprávny kraj má v súčasnosti oproti PSK sadzby vyššie o viac ako 17 percent.

V diskusii k návrhu dnes vystúpili len členovia poslaneckého klubu Smer-SD, ĽS-HZDS, ktorí ho odporučili schváliť. Z pravicovej opozície KDH, SDKÚ-DS sa do rozpravy nikto neprihlásil.

Predseda PSK Peter Chudík kritizoval pravicu za to, že na zastupiteľstve neprezentovala svoj názor, prečo tento návrh nechce podporiť. Je presvedčený, že samospráva vzhľadom na skutočnosti, ktoré sa týkajú cestnej siete, mala sadzby zvýšiť. Nevylúčil, že návrh znovu predloží na rokovanie zastupiteľstva.

Poslanec Peter Sokol (Smer-SD,ĽS-HZDS) konštatoval, že PSK patrí k najväčším, čo sa týka dĺžky cestnej siete v rámci slovenských krajov. Spravuje vyše 2400 kilometrov ciest 2. a 3. triedy, ktoré prebrala v pomerne zlom technickom stave.

„Šesť rokov sme nezvyšovali cestnú daň, investujeme pravidelne do obnovy ciest, sme v objeme najväčší v rámci Slovenska. Čiže tá cestná daň si vyžaduje zmenu, ktorá bude tieto skutočnosti zohľadňovať,“ povedal v rozprave Sokol. Okrem toho po cestách v Prešovskom kraji podľa neho jazdí stále viac áut z iných samosprávnych krajov a ich dane neprichádzajú do rozpočtu PSK.

„My sme presvedčení o tom, že zaťažovať podniky v Prešovskom kraji zvyšovaním daní nie je dobré. My si myslíme, že treba v prvom rade šetriť. Keď nebude ani po šetrení dostatok peňazí na chod úradu, tak potom sa môžeme baviť o tom, že či zvyšovať dane,“ povedal novinárom predseda poslaneckého klubu KDH-SDKÚ-DS Juraj Hurný.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM