Webnoviny - Rôzne

Cesty v Tatrách sú prejazdné

Väčšina ciest vo Vysokých Tatrách je po nočnej víchrici už prejazdná.

Gabriel Lipták POPRAD 9. apríla (WEBNOVINY) – Hlavné ťahy sú sprejazdnené v celom profile. Niektoré, ako napríklad cesta medzi Štrbským Plesom a Podbanským je zatiaľ prejazdná na niektorých miestach len v jednom profile, informoval SITA primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. „Momentálne zabezpečujeme uvoľnené strechy a odstraňujeme popadané stromy z rôznych objektov vo viacerých mestských častiach,“ povedal primátor. Mimo prevádzky je stále Tatranská elektrická železnica medzi Smokovcami a Tatranskou Lomnicou, ako aj v opačnom smere na Štrbské Pleso.

Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá mimoriadna situácia. Aj keď sa momentálne vietor trochu utíšil, krízový štáb sa zíde aj v nedeľu ráno. „Aj včera to vyzeralo, že bude kľud a potom v noci to prišlo,“ dodal primátor. Aj z tohto dôvodu treba pri ceste do Vysokých Tatier zvýšiť opatrnosť. Krízový štáb mesta Vysoké Tatry ešte včera vyzval, aby do Tatier nechodili tí, ktorí nemusia. Riziko padania stromov stále pretrváva. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre regióny Spiš, Liptov, Turiec a Horehronie výstrahu tretieho stupňa. Očakáva sa výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý na hrebeňoch hôr môže dosiahnuť až 45 m/s. Výstraha platí až do zajtrajšieho poludnia.

V Tatrách od výšky 1 800 m mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá od nadmorskej výšky 1 800 m mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, len na ojedinelých strmých svahoch, v žľaboch a muldách, kde je väčšie množstvo naviateho snehu, je len mierne spevnená. V týchto miestach sa na snehovej pokrývke nachádzajú snehové dosky malých rozmerov, ktoré sa aj po malom zaťažení môžu uvoľniť. Vzhľadom na premočenie snehovej pokrývky je v popoludňajších hodinách možné hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch spontánne uvoľnenie splazov a lavín z mokrého snehu. Vo Fatrách sa už nenachádzajú žiadne väčšie plochy súvislej snehovej pokrývky, preto je tu riziko vzniku lavín minimálne. Pri ďalších zrážkach a silnom vetre je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené so slabým snežením, miestami hmla, v najvyšších polohách Vysokých Tatier mrznúca. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6° C do 5° C. Fúkal prudký až búrlivý vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 70 km/hod., v nárazoch hlavne v Nízkych Tatrách dosahoval silu silnej víchrice s rýchlosťou okolo 100 km/hod. Vo Vysokých Tatrách napadli od 0 – 3 cm nového snehu, v najvyšších polohách až 5 cm nového snehu za uplynulých 24 hodín. Snehová pokrývka je však väčšinou tvorená zamrznutým firnom, na ktorom je vo vysokých polohách vrstva nafúkaného snehu s hrúbkou do 10 cm. Na južných svahoch je sneh v priebehu dňa vlhký až mokrý. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1800 m n.m.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM