Lucia Lauková Rôzne

Cez víkend dorazia na Slovensko extrémne mrazy: Teploty môžu klesnúť na -23 °C!

Teploty budú poriadne klesať. Pre časť Slovenska vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend dorazia na Slovensko extrémne mrazy: Teploty môžu klesnúť na -23 °C!
Zdroj: TASR

Cez víkend začne nielen nad naše územie, ale aj nad ďalšie rozsiahle časti Európy prúdiť veľmi studený vzduch od severovýchodu. Tento vzduch bude suchý a počas noci sa tak bude veľmi výrazne prechladzovať. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Do poriadne zamrznutého rána by sme sa mali zobudiť v nedeľu 25. februára. „Na našom území poklesnú teploty do rána na –8 až –15°C. V dolinách a v kotlinách však bude výrazne chladnejšie. Teploty môžu klesať na –16 až –23°C,“ uvádza imeteo.sk.

Zima nebude len u nás, podľa imeteo.sk sa v nedeľu ráno očakávajú nízke teploty v mnohých oblastiach Európy. „Studený vzduch z Ruska totiž zatečie až nad Pyreneje,“ dodáva imeteo.sk.

Výstrahy pred nízkymi teplotami

Na nízke teploty upozorňuje aj SHMÚ, ktorý vydal na nedeľu 25. februára výstrahu 1. aj 2. stupňa pre viaceré okresy, najmä na strednom a severnom Slovensku. Výstraha 2. stupňa platí vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja. V okrese Banská Štiavnica môže podľa SHMÚ klesnúť teplota v nedeľu do rána na –20 °C. V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota a Zvolen môže v nedeľu do 8.00 hodiny klesnúť teplota na –22 °C. Podobné to má byť v okresoch Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Liptovský Mikuláš.

„Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ varuje web SHMÚ

Na –19°C sa môže ochladiť v nedeľu do rána, v okresoch Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Prievidza, a v okresoch v Žilinskom a Prešovskom kraji. V okrese Levice a Prešov môže teplomer v nedeľu ráno ukázať –15 °C.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM