Stanislav Černák Rôzne

Cez víkend si pospíme o hodinu menej: Nezabudnite, mení sa čas!

Patríte k tým, ktorí si radi pospia? Ak áno, tak vás veľmi nepotešíme. V noci zo soboty na nedeľu sa bude meniť čas na letný. Okrem toho, že si pospíme menej, nezabudnite si prestaviť svoje hodinky.

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend si pospíme o hodinu menej: Nezabudnite, mení sa čas!
Zdroj: Webnoviny.sk

Už tento víkend si pospíme o hodinu o menej, v nedeľu 30. marca nás čaká prechod na letný čas. Znamená to, že o 2:00 v noci si ručičky hodiniek posunieme na 3:00. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času do roku 2016. Na zimný čas najbližšie opäť prejdeme 26. októbra, keď si ručičky hodiniek vrátime o hodinu späť, a teda z 3:00 na 2:00.

Zmena času má veľa prívržencov, ale aj odporcov. Slovensko sa však zaviazalo ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času. Striedanie letného a zimného času má svoje výhody aj nevýhody.

Medzi pozitíva patrí efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, pričom v produktívnom čase je viac svetla. Posunutie súmraku na menej dôležitý čas štatisticky znižuje počet dopravných nehôd. Nevýhodou je narušený ľudský biorytmus, ale aj problémy s komunikáciou a cestovaním medzi krajinami, kde sa čas nemení.

Zaujímavosťou je, že pôvodne naplánovala Európska únia koniec letného času iba do roku 2011, potom sa však plán zmien predĺžil na ďalších päť rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM